Na de winter kan je gazon wel een opknapbeurt gebruiken. Vaak zit er mos in of zijn er kale plekken ontstaan. Met verticuteren, doorzaaien en bemesten krijg je weer een mooie groene grasmat, waarop je het komende seizoen heerlijk kunt ravotten of luieren.

1. Verticuteren

Als het gras weer aan de groei is, kun je het rond april een keertje verticuteren. Zo kam je mos en oude grasrestjes uit de zode. Ook snijden de messen de bodem iets open, waardoor er weer lucht en voeding bij de wortels kan komen. Met de hand verticuteren (met een verticuteerhark) is best zwaar. Een verticuteermachine werkt gemakkelijker, soms kun je die ook huren.

2. Doorzaaien

Kale plekken in je gazon kun je opnieuw inzaaien. Strooi eerst een mengsel van potgrond met zand over de plekken. Strooi daarover een handje graszaad van een geschikt mengsel (speelgazon of siergazon, zon of schaduw), hark het licht in en geef water met een fijne broes. Laat je zaaisel de komende tijd niet uitdrogen.

3. Bemesten

Als je gazon goed gevoed is kan het de concurrentie met mos veel beter aan. Heb je sommige plekken doorgezaaid, kies dan altijd voor een langzaam werkende meststof, zodat de tere worteltjes van je pas gekiemde gras niet verbranden. Als je gazon eenmaal goed aan de groei is, ziet het er snel weer prachtig groen uit!

Bekijk hier meer tips voor bij het onderhouden van je gazon!

Lees meer  Wanneer moet je het gras maaien?