Dat je het gras in je tuin af en toe moet maaien, is voor de meeste mensen geen verrassing. Maar wat is de juiste maaihoogte en hoe vaak voer je dit tuinklusje uit?

Maai gras de eerste keren wat hoger af

Gras laat je de eerste paar maaibeurten wat hoger staan. Hierdoor krijgen de grasplantjes voldoende tijd om aan te sterken. Stel de maaier de eerste paar keer af op 6 à 7 centimeter. Laat daarna de maaihoogte geleidelijk zakken naar ongeveer 4 cm voor speelgazons en 2 cm voor siergazons.

Hoe vaak moet je gras maaien?

Het hangt van de groeisnelheid van het gras af hoe vaak je moet maaien. Een handige vuistregel: maai het gras als het anderhalf maal de maaihoogte is. Bij een speelgazon komt dat neer op één wekelijkse maaibeurt, terwijl je een siergazon om de drie tot vijf dagen maait.
Hark het maaisel in voor- en najaar weg; in de zomer hoeft dat niet, omdat de snippertjes dan sneller verteren.

Strak gazon

Voor een strak uitgelijnd gazon knip je ook af en toe de graskanten bij. Of leg een rand van bijvoorbeeld tegels rondom je gazon, zo kun je langs de kantjes het gras gemakkelijk bijhouden.

gras maaien gazon

Kun je nat gras maaien?

Nat gras kun je beter niet maaien; de grassprieten plakken bij nat weer vaak aan elkaar waardoor de maaier verstopt kan raken. Bovendien zorgen de samengepakte sprietjes ervoor dat het moeilijk is ze op gelijke hoogte te maaien. Het gevolg is een gazon met ongelijke groei.
Wacht bij nat weer dus zo lang mogelijk met maaien. Duurt de natte periode echt te lang, kies er dan voor om het gras in twee fases naar de juiste hoogte te maaien. Leeg vaker de bak van de maaier en ontdoe de messen tussendoor van los gras.

Lees meer  Onkruid in je gazon tegen te gaan

Mag ik het gras in de winter maaien?

Het gras mag je ook in de winter maaien zolang het boven de 7 graden Celsius blijft. De laatste jaren is het vaak mild in februari en merk je dat het gras al vroeg begint te groeien. ‘Mag je het gras in februari al maaien?’, zul je je misschien afvragen. Zodra de temperatuur daaronder zakt, zal het gras niet meer groeien en is het maaien niet meer noodzakelijk. Maai het gras echter niet te kort en houd een lengte aan van 5 – 7 cm. Laat het maaisel vervolgens op het gazon liggen, het vormt een beschermlaagje. Ga niet maaien als het gras nat is.

Bekijk deze robotgrasmaaiers: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze robotgrasmaaiers: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686212761434", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000032328024","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20Sileno%20Minimo%20250%20Robotmaaier%20-%20Voor%20g...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686212883339", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000088018736","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Zoef%20Robot%20robotmaaier%20Dirk%20met%20WIFI%20APP%20%3C600%20...","linkSubId":""};

Werkkalender voor je gazon

Benieuwd hoe je het gras het beste voorbereidt op de winter én hoe je jouw gazon na de winter weer in topconditie krijgt? Gebruik de werkkalender voor je gazon voor een mooi gazon door de seizoenen heen.