Het gazon blijft ook in de herfst doorgroeien, al gaat dat niet zo hard als in de zomer. Maar het betekent wel dat je het gras af en toe moet blijven maaien. Hark het maaisel zorgvuldig weg en bemest je gazon alleen nog met speciale herfstmest.

Omdat het gras in het najaar minder hard groeit, is eenmaal per week of veertien dagen maaien meestal wel voldoende. Ook kun je de maaier in het najaar beter wat hoger afstellen dan in de zomer: zo houdt het gras meer reserves, waardoor het sneller herstelt en mos minder kans krijgt.
Als je maaier geen grasvangbak heeft, hark het maaisel dan zorgvuldig weg zodat het gazon voldoende licht krijgt. Het afgemaaide gras mag op de composthoop, maar alleen als je het vermengt met ander materiaal uit de tuin, zoals blad en takjes (anders krijg je snel een aan elkaar gekoekte laag die slecht verteert).

Herfstmest voor je gazon

In het najaar mag je het gazon alleen nog bemesten met speciale herfstmest. Die bevat namelijk minder stikstof, zodat de groei afgeremd wordt. Voor een goede wortelvorming zit er juist wat meer fosfaat in en daarnaast bevat herfstmest veel kalium, waardoor je gazon goed afgehard de winter in gaat.

Lees meer  Paddenstoelen uit je gazon verwijderen