Bij de aanleg van een nieuw gazon kun je uitgaan van graszaad of van graszoden. Wat zijn de voor- en nadelen en wanneer kun je het beste aan de slag gaan? Besluit je graszoden te leggen, dan ontstaat er direct een mooi gazon, terwijl je bij zaaien veel meer geduld moet hebben.

Zaaien is natuurlijk een stuk goedkoper. Gras zaaien kan normaal gesproken van mei tot augustus. Behalve als het vroeg in het voorjaar relatief warm is, kan eerder worden gezaaid. Graszoden kun je vrijwel het hele jaar door leggen maar liever niet in een droge zomer en ook niet als de vorst in de grond zit. De beste tijd om graszoden te leggen is echter in mei, aan het begin van het groeiseizoen.

Speel- of siergazon aanleggen

Zowel bij graszaad als bij zoden kun je kiezen tussen speelgazon en siergazon. Speelgazon is veel sterker en aan te raden als je kinderen hebt of als het gras intensief wordt gebruikt.

Belangrijk is dat je vóór de aanleg van een nieuw gazon de grond eerst loswerkt en dan egaliseert. Daarna moet de ondergrond goed worden aangetrapt, met een plank of een rol. Zorg dat bij graszoden de naden goed aansluiten zodat deze niet uitdrogen. Trap de randen van de graszoden goed aan en veeg daarna wat aarde in de naden. Rol na het leggen het gazon na of sla – bij een klein gazon – de grasmat lichtjes aan met de achterkant van een schep, zodat de wortels goed contact maken met de grond.

Lees meer  Wanneer moet je het gras maaien?

Let er bij pas gezaaid gras op dat de vogels het graszaad niet wegpikken. Prik om de vogels te verjagen eventueel hier en daar foliepapier op een stokje in het gras. Onkruid kan in pas gezaaid gras makkelijk kiemen. Je kunt dit het beste bestrijden met meststof waaraan onkruidbestrijding is toegevoegd.

Verzorging na aanleg

Of je nu een gazon hebt gezaaid of een gazon van zoden hebt, zorg ervoor dat het de eerste tijd na aanleg niet uitdroogt. Sproei daarom in droge perioden regelmatig. Maak het nieuwe gazon of het gazon in wording niet elke keer drijfnat. Anders kunnen de wortels van de zoden gaan rotten of kan het graszaad wegspoelen.

Na aanleg in het voorjaar is het bij graszoden het beste eenmaal een langzaam werkende gazonmest te geven. Heb je een gezaaid gazon, strooi dan twee weken na het zaaien een kortwerkende mengmeststof met veel stikstof. Dit zorgt voor een snelle groei. Geef een maand later een langdurige gazonmest. Bij goed weer kan het gras al na vier tot vijf weken worden gemaaid. Lees hier meer tips bij het bemesten van je gazon.

Naast gras zaaien of graszoden leggen kun je ook de voor- en nadelen afwegen voor kunstgras grastapijt.