Een barbecue-feestje in de tuin is de ultieme gelegenheid om je zelfgekweekte groenten te laten shinen voor een groot publiek. De verse groenten en vruchten geven meer kleur aan het buffet en niet alleen mensen die geen of weinig vlees eten zullen je dankbaar zijn: doorgaans gaan vleeseters ook overstag. If it looks good, it tastes good, zegt Gordon Ramsay immers.

 

Veilig barbecueën

Geen ervaring met barbecueën? Vraag de expert op de gastenlijst om iets eerder te arriveren, deze vertelt je waar je de barbecue veilig neerzet en hoe je hem aansteekt. Zo verandert je feestje niet in een vuurzee waarbij al snel de verzekering om de hoek komt kijken. Vanzelfsprekend haal je het vlees op het laatste moment uit de koelkast en presenteer je het in de schaduw. Nog een belangrijke hygiënetip: regel een aparte barbecue voor de veggies!

 

Aubergines, paprika’s en courgettes

Dit trio groenten is al heel smakelijk als je ze in repen snijdt, met olie insmeert en besprenkeld met peper en zout. Italianen eten dit vaak als contorno, bijgerecht. Een meer bewerkelijke manier om deze groenten uit je eigen kas of moestuin te serveren, is door ze alvast voor te grillen en te vullen met geitenkaas en honing, rijst met (vegetarisch) gehakt of een ander mengsel uit je favoriete kookboek. De gasten hoeven deze enkel kort te verwarmen. Denk eraan dat de bloemen van een courgette eetbaar zijn (vul ze met Italiaanse kazen!), en dat je van het binnenste van een aubergine heerlijke hummus maakt.

Lees meer  Zonwering en tuinonderhoud: hoe je jouw buitenruimte verduurzaamt

 

Sla: onmisbaar tijdens je barbecue

Met een simpele salade met zojuist geoogste sla maak je altijd goede sier. Alleen al de sla met wat olie, azijn, zout en peper is een prima bijgerecht, maar als je komkommer, uien, tomaten en kruiden zoals peterselie hebt gekweekt, gooi die er dan vooral doorheen. Deze groenten kun je ook verwerken in een klassieke pastasalade, een veel gezien gerecht bij de barbecue. Zoals gezegd zijn het vaak de plantaardige gerechten die kleur geven aan een buffet.

 

Dessert met bessen, frambozen, aardbeien en ander klein rood fruit

Na al het vlees, pasta en wie weet gevulde aardappels hebben je gasten trek in iets zoets. Versier je cheesecake, yoghurtijs of chocoladetaart met bessen, aardbeien, frambozen of welk kleine, rode fruit je kunt plukken. Het zijn enkele voorbeelden – je vindt er veel meer in kookboeken als deze – maar een (vegetarische) barbecue is het uitgelezen moment om jouw moestuin te laten shinen!