Tuinieren op je balkon? Dat kan! Met deze kleurrijke bloeiers en smakelijke kruiden en groenten creëer je zo een gezellig balkon of dakterras.

Welke planten je kiest, hangt natuurlijk af van je smaak, maar de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. In het voorjaar zorgen primula’s en bloeiende bolletjes voor een vrolijk accent.

kruiden op balkon

En zodra de kans op nachtvorst rond half mei voorbij is, kun je potten vullen met de mooiste eenjarigen en stekperkplanten. Gebruik bijvoorbeeld hangpetunia’s of die leuke miniatuur Million Bells, die het hele seizoen onvermoeibaar doorbloeien. Ook kuipplanten als een bougainville zorgen een zomer lang voor spektakel.

Eetbare planten

Denk ook aan eetbare planten op je balkon – alles wat je zelf kweekt is supervers en smaakt heerlijk! In potten en bakken kun je minitomaatjes kweken of pluksla, waarvan je telkens een paar knapperige blaadjes oogst. En wat kruiden in potten komen dagelijks van pas om je eten een aromatische oppepper te geven.

sla op balkon

Verticaal tuinieren op balkon

Op een balkon moet je meestal woekeren met de ruimte, benut daarom ook de hoogte! Een clematis, passiebloem of eenjarige klimmer als blauwe winde kun je tegen een klimrek laten groeien, dat je aan de muur bevestigt. Mag dat niet, zet ze dan in een grote pot tegen een piramide van bamboestokken. Ook een mooie potplant op een hoog plantentafeltje springt veel meer in het oog.

Heb je ruimte voor iets groters? In een royale pot past zelfs een mooie esdoorn of een mini-boompje op stam. Met zo’n hoge blikvanger krijg je het gevoel dat je helemaal door groen omgeven bent en ziet je balkon er in alle seizoenen fantastisch uit!
tomaat op balkon
Let op:
Wind Op een hoge locatie waait het harder, waardoor planten sneller uitdrogen. Zorg voor wat beschutting en geef voldoende water.
Gewicht Let bij een dakterras op overbelasting, want vochtige potgrond weegt veel. Plant je eenjarigen in diepe potten, vul die dan deels met piepschuim of kleikorrels.
Potten Grote potten drogen minder snel uit. Gebruik lichtgewicht kunststof potten, groeizakken van waterbestendig textiel of metalen emmers, waar je afvoergaten in boort.
Voeding Geef potplanten eens per twee weken voeding in het gietwater of gebruik speciale mestkegeltjes, die maandenlang voeding afgeven.

Lees meer  Inspiratie om tulpenbollen te planten in het najaar

Ook geraniums zijn erg mooi voor op je balkon. Klik hier voor meer tips!