Gras afrijden, iets wat iedereen met een gazon regelmatig moet doen. Maar met dit stappenplan is dat tuinklusje zo geklaard!

 

Bepaal wanneer je gras afrijdt

Gras afrijden doe je bij een speelgazon gemiddeld één keer per week, bij een siergazon is dat om de drie tot vijf dagen. Start het afrijden wanneer het gras 1,5 keer de maaihoogte is.

Knip bij het afrijden ook gelijk de graskanten bij, zo houd je de lijnen van je gazon mooi strak. Een andere optie is een rand van stenen rondom je grasperk te leggen.

 

Gras afrijden op de juiste hoogte

Heb je een speel- of siergazon? Dit bepaalt de juiste afrijdhoogte: 4 cm voor speelgazons en 2 cm voor siergazons. Maar let op: de eerste paar keer stel je je maaier hoger af: op 6  á 7 cm. Daarmee zorg je dat het jonge gras verder aansterkt.

 

Haal maaisel na het afrijden weg

In het voor- en najaar haal je het maaisel na het afrijden weg; in de zomer hoeft dat niet omdat de grasresten dan sneller verteren.

 

Onkruid in het gazon

Vaak zal je wat onkruid in een gazon tegenkomen, op zich hoef dat niet erg te zijn. Maar zit er zoveel onkruid tussen het gras dat het ontsierend is, dan is het tijd om er wat aan te doen. Volg de tips om onkruid in het gazon tegen te gaan.

 

Gazon verzorgen door de seizoenen heen

Door je gazon regelmatig en op een goede manier te verzorgen, houd je het gras door de seizoenen heen mooi groen. De werkkalender voor je gazon laat je precies zien wat je daarvoor moet doen.

Lees meer  Wanneer moet je het gras maaien?