Een prachtig gazon in je tuin heeft veel voordelen. Wil je het gras mooi groen houden, dan vraagt het natuurlijk wel om regelmatig onderhoud. Wat kun je verwachten? Tuinseizoen  geeft je praktische tips!

Nieuw gazon aanleggen

Ga je een nieuw gazon aanleggen? Bepaal dan eerst of je gras zaait of graszoden legt.  Allebei de methodes hebben hun eigen voordelen. Zo is gras zaaien goedkoper, maar wel seizoensgebonden. Graszoden leggen kan het hele jaar door, behalve wanneer er vorst in de grond zit.

grond gazon mest

Gras mooi houden: aan de slag met onderhoud

Hoe houd je het gras sterk en groen? Dat heeft veel, zo niet alles, te maken met goed onderhoud van je gazon.

Grasplantjes vragen om een goed doorvoede bodem; mest kan daarbij uitkomst bieden. Controleer voordat je bemest echter wel wat de pH-waarde van de bodem is. Misschien is de bodem te zuur en moet je eerst kalk strooien.

In natte periodes heeft het gras geen extra water nodig, maar in drogere periodes is besproeien van het wel noodzakelijk.

gazon gras maaien verzorgen

Maaien gras 

Met een gazon in je tuin moet je regelmatig grasmaaien, doe dit wel op het juiste moment en reken vooraf de juiste maaihoogte uit. Maai je het gras te kort, dan heb je kans dat het verzwakt en er kale plekken ontstaan. Zaai sowieso af en toe gras bij om zwakkere plekken op te vullen. Daarmee voorkom je ook mos en onkruid.

Verticuteren gras 

Een ander belangrijk klusje is het verticuteren van het gazon. Daarmee haal je de viltlaag van mos en grasresten weg die na een tijdje ontstaat. Het verticuteren zorgt ervoor dat lucht, water en voedingsstoffen de wortels van het gras blijven bereiken.

Lees meer  Gazon verzorgen in het najaar

Gras gevoelig bij vorst

Grasplantjes zijn bij vorst erg kwetsbaar. Voorkom schade aan het gazon door er niet overheen te lopen wanneer het vriest. En blijf nog even voorzichtig wanneer het eenmaal gaat dooien.

Gazon door de seizoenen heen

Een gazon mooi houden door de seizoenen heen vraagt om kennis en kunde, maar is goed te doen. Wij helpen je daar natuurlijk graag bij. Neem eens een kijkje op onze Werkkalender gazon, dan krijgt geen seizoen jouw gazon nog klein!