Door een haag regelmatig te snoeien, blijft deze niet alleen goed in vorm maar ook mooi dicht. Met een strak gesnoeide haag ziet je tuin er meteen ook verzorgd uit. Hoe en wanneer je een haag het beste snoeit, lees je hier.

snoeien haag schaar

Snoeibeurten in het voorjaar en de zomer

Over het algemeen snoei je je haag voor het eerst in mei en voor het laatst in september. Om snelgroeiende hagen als liguster, haagbeuk, beuk en laurierkers mooi strak te houden hebben deze in mei of juni een eerste snoeibeurt nodig en dat geldt ook voor buxus. Taxushagen hoeven pas in de nazomer onder het mes. Als je een haag in het voorjaar snoeit, kijk dan eerst even of er geen vogels in nestelen Ontdek je een nest? Stel de snoeibeurt dan gerust nog een paar weken uit, zodat de jonge vogels genoeg tijd krijgen om uit te vliegen.

  1. Haagbeuk (Carpinus betulus) en beuk (Fagus sylvatica) maken twee groeispurten door tijdens het groeiseizoen. Eerst in het voorjaar en dan nog een keer in de zomer. Het beste is om je haag na elke groeispurt te snoeien: eind mei-juni en nogmaals in september. Snoei hagen vooral niet later in het seizoen. De snoeiwonden zijn anders niet genezen voordat de winter serieus zijn intrede doet. Let op! Snoei een haagbeuk niet in het (vroege) voorjaar, want dan kan hij gaan ‘bloeden’ (sap lekken).
  1. Buxus (Buxus sempervirens), laurierkers (Prunus) en liguster (Ligustrum) snoei je ook bij voorkeur minimaal twee keer per jaar, in juni en september. Vaker mag bij deze soorten ook. De haag wordt het dichtst als je hem regelmatig licht snoeit. Lees hier hoe je een buxus snoeit.
  1. Taxus baccata kan elk moment van het jaar gesnoeid worden, zolang het maar niet vriest. Als je de taxushaag super strak wilt houden, span dan een hulpdraad als geleiding.
Lees meer  Blauweregen snoeien: zo doe je dat

hagen snoeien

Snoeibeurten in september

Snoeien in september zorgt ervoor dat een haag mooi strak de winter ingaat. Zodra het groeiseizoen voorbij is, groeit de haag maandenlang vrijwel niet meer. De algemene regel is: snoei niet meer na het einde van september. De bladeren van sommige hagen kunnen dan gemakkelijk vorstschade oplopen, waarna ze bruin verkleuren. Lees hier hoe je de rest van je tuin winterklaar kan maken.

Werkwijze snoeien

Gebruik bij voorkeur een heggenschaar of snoeischaar bij grootbladige hagen, zoals beuk, haagbeuk of laurierkers. Het blad beschadigt hierdoor veel minder en je krijgt er mooiere snoeiwonden van die sneller genezen. Met een elektrische snoeischaar of haagtrimmer zit de snoeiklus er zo op, maar het is niet voor elke soort haagplant het beste snoeigereedschap.

Een stuk zeil is handig om het snoeiafval op te vangen. Werk bij het snoeien van onderaf naar boven – zo blijven afgeknipte takken niet steken in het deel dat je nog moet knippen. Snoei de zijkanten bij voorkeur bovenaan wat smaller dan beneden; bij zo’n taps model krijgen ook de onderste takken genoeg zon waardoor er minder snel kale plekken ontstaan. Snoei tot slot de bovenkant netjes recht, bijvoorbeeld langs een gespannen touwtje. Ook als je haag nog niet op hoogte is, kort je de nieuwe scheuten bovenaan iets in, zodat deze zich beter gaan vertakken en je een mooie, dichte haag krijgt.