Zodra de herfst aanbreekt, is het grotendeels wel gedaan met de zomerbloei. Gelukkig kun je viooltjes al vanaf september volop krijgen. Leuk voor potten of voor in de border. Ook voor mensen zonder groene vingers zijn deze kleurige bloeiers ideaal, want ze vragen geen voeding, alleen water. Verwijder voor een rijke bloei wel regelmatig de uitgebloeide bloemen.

Viooltjes tot in april

Een ander voordeel van de viooltjes is dat als je ze nu koopt, je er plezier van hebt tot april. Als het deze winter hard gaat vriezen of sneeuwen, zullen ze misschien hun kopjes laten hangen. Maar, geen zorgen! Zodra de sneeuw verdwijnt of de temperatuur wat stijgt, zullen ze weer rechtop gaan staan en je tuin kleur geven.

Viooltjes planten

Het planten van viooltjes in de herfst is gelukkig niet moeilijk:

  • Kies de juiste locatie: Viooltjes gedijen in de halfschaduw, dus zoek een plek in je tuin waar ze enkele uren zonlicht per dag krijgen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Als je ze in een pot of mand wil planten, is het belangrijk dat je een pot kiest die groot genoeg is voor wanneer de wortels groeien. Daarnaast is het handig als het water aan de onderkant kan weglopen.
  • Voorbereiding van de grond: Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van de viooltjes. Meng de grond met compost voor extra voeding. In een pot of mand kun je evnetueel hydrokorrels aan de onderkant gebruiken en je vult de pot tot een derde met potgrond.
  • Planten: Plaats de viooltjes in het gat en bedek de wortels met grond. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het grondniveau. Houd in een pot of mand een rand over van een paar centimeter, zodat je met het watergeven niet overal knoeit.
  • Water geven: Geef de viooltjes goed water na het planten om de wortels te helpen vestigen.
  • Mulch: Voeg een laagje mulch toe rond de planten om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.
Lees meer  Toverhazelaar in bloei

Leuke Soorten viooltjes voor de Herfst

  • Viola cornuta ‘Etain’: Deze viooltjes zijn lichtgeel, met een mooi paars randje. Ze hebben een lichte geur en bloeien in de herfst. Ze zijn perfect voor borders en rotstuinen.
  • Viola ‘Irish Molly’: Met diepgele bloemen en een donkerpaars hart zijn deze viooltjes een prachtige aanvulling op elke herfsttuin.
  • Viola wittrockiana ‘Sorbet Mix’: Deze viooltjes bieden een assortiment van kleuren, waaronder paars, geel en wit. Ze zijn geweldig voor het opvrolijken van bloembakken.

Bloembollen in potten

Benieuwd welke leuke combinaties je met viooltjes kunt maken? In Bloembollen in potten vind je inspiratie én lees je hoe je ze beschermd tegen vorst.