Voor kwekerij Bastin is het even spannend nu er nog zoveel vorst wordt voorspeld. ,,Maar de Helleborusplanten zijn vol in bloei, dus toch is het tijd voor onze seizoensopening”,  vertelt eigenaar Roger Bastin. In het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 februari 2019 worden de bekende Helleborusdagen gehouden op de kwekerij.

Helleborus en vorst

Voor de Helleborusplanten is vorst geen probleem. Maar hun bloemstengels hebben het er maar lastig mee. Tot -4 is er niet zoveel aan de hand, maar bij strengere vorst verslappen de stelen en buigen ze om te voorkomen dat ze barsten. Als het warmer wordt, gaan ze weer rechtop staan. ,,Op de kwekerij kunnen we ze niet allemaal binnen zetten, maar we doen ons best en bouwen een vliesdoek tentenkamp.”

Helleborus in de tuin

Als je al Helleborus in je tuin hebt, geen paniek. We hebben wel ergere winters meegemaakt. Als het echt streng gaat vriezen, kunnen ze zelfs nog nieuwe bloemstengels maken.

Genoeg soorten Helleborus

De kwekerij staat in de startblokken en heeft de voorraad Helleborussen aangevuld, want de afgelopen jaren was er een run op de planten tijdens de Helleborusdagen. Enkele soorten die je kunt vinden op de kwekerij:

Rodney Davies Marbled Group revisited

Rodney Davies introduceerde in 2012 de zeer goed ontvangen Helleborus ‘Anna’s Red’, ‘Pink Penny’ en ‘Molly’s White’. ,,We waren erg onder de indruk van de sprankelende kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo helder. Rodney zocht en vond vroeg bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad.”

Lees meer  Vrolijke oranje eenjarigen

,,Vorig jaar hebben we 8 nieuwe cultivars van Rodney geïntroduceerd. Nu komt daar de lieftallige Helleborus hybridus ‘Glenda’s Gloss’ met zijn felrode lippen bij. Ze zijn geweldig en je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group.”

Dubbele bloemen

,,Die spectaculaire dubbelbloemige vormen waren ooit extreem zeldzame, zeer kostbare toevalszaailingen. Ik herinner me nog mijn eerste ontmoeting met een dubbele zwarte vorm, bijna 30 jaar geleden en hoe ik daarvan ondersteboven was. Nu hebben we ze volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende planten. Bijvoorbeeld die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis ‘Black Pettycoat’.”

Voorjaarskleuren
,,Waar we ook al jaren naar zoeken, zijn heldere warme voorjaarskleuren zoals geel en abrikoos en dat lukt ook steeds beter. Zoals de dubbele gele Helleborus orientalis ‘Xanthia’, of Helleborus orientalis ‘Ashwood Fascination’ (‘Spot on Apricot’).”

Double Ellen zaailingen
,,Aanvankelijk hadden we van Helleborus orientalis alleen handbestoven geselecteerde zaailingen. Elke plant was uniek en het was een feest om te kiezen en vooral daarom zijn de Helleborusdagen ook juist nu, als ze bloeien. Je moet immers alle bloemen zien om er je ‘soulmate’ uit te kiezen.”
De zaailingen van Ellen Akerboom zijn  groeikrachtig en gezond. Op haar familiebedrijf, kwekerij ‘de Nachtvlinder’, wordt hier al 25 jaar op geselecteerd. Als zaailing is elke plant uniek, we delen ze in in groepen met dezelfde kleur of kenmerken. Je vindt ze hier: Helleborus Double Ellen.

Helleborus niger
,,De naam betekent ‘zwarte kerstroos’, maar de bloemen zijn zonder uitzondering smetteloos zuiver wit. De plant ontleent zijn naam aan het zwarte zaad. Hij is het meest gewoon en algemeen bekend van het geslacht Helleborus. Helleborus niger groeit plat en kruipend als een bodembedekker. Hij verdraagt schaduw, maar zon en warmte bevallen hem beter. De dubbele vorm Helleborus niger ‘Double Beauty’ is spectaculair fantastisch en alle moeite meer dan waard.”

Lees meer  Waarom kiezen voor een trompetboom?

helleborus en vorst

Helleborus x sternii
,,De zilverbladige vorm van de kruising van Helleborus lividus met Helleborus argutifolius, Helleborus x sternii ‘Silver Shadow’ is vanwege zijn glanzend zilveren blad een van de meest indrukwekkende vondsten van de afgelopen jaren. Het zijn echte mediterrane zonaanbidders; in warm licht komen ze dus het best tot hun recht. Dit is mijn favoriet qua blad.”

Helleborusboek
Ed Leijger, de vinder van onder andere Helleborus x nigercors ‘White Beauty’, is een Helleborusliefhebber met veel kennis over soorten en kruisingen. Voor de serieus geïnteresseerden schreef hij een boek over alle soorten en kruisingen van Helleborus. Het is historisch en actueel verantwoord. ,,Speciaal voor deze dagen bracht Ed ons een stapeltje boeken. Je mag ons exemplaar inzien, het is te koop voor 29,95.”

 

helleborus

Helleborusdagen 2018 op Kwekerij Bastin 
Zaterdag en zondag 24 en 25 februari 2018
Beide dagen 10.00 tot 17.00 uur

Geen tijd? Je kunt ook online kijken. Roger: ,,We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen en zien.”

Niet alle planten in je tuin zijn zo sterk als de Helleborus. Deze bescherm je dus wel tegen vorst.