Herfstasters vormen een extra toegift in de tuin, ze bloeien in september en oktober en soms zelfs tot de eerste nachtvorst.

Herfstasters bloeien uitbundig en langdurig, bovendien zijn het sterke planten waar je weinig omkijken naar hebt. Hoge soorten zoals Aster ericoides (sluieraster) en Aster lateriflorus (beide met een heel scala aan cultivars) hebben wel steun nodig. Maar je kunt ook kiezen voor een natuurlijke look en de boel de boel laten; wellicht vinden de lange bloemstengels wel steun bij hoge buurplanten waar ze dan mooi mee verweven.

Topper
Hoge asters komen het beste tot hun recht als ze de ruimte hebben. Bijvoorbeeld de 1,5 m hoge Aster ’Vasterival’. Deze gezonde, onverwoestbare herfstaster met fijne bloempjes (roze met een geel-roodbruin hartje) groeit zelfs op een droge plek waar veel planten niet gedijen.

Aster novae angliae

Bekende asters
Aster novae-angliae en Aster novi-belgii (en hun vele cultivars) zijn de bekendste herfstasters. Ze hebben beide bloempjes die aan madeliefjes doen denken, met roze, lila, paarse of witte lintbloemen, met in het midden een geel of roodbruin hartje met buisbloemen.

Insecten
Omdat er zo laat in het jaar niet veel meer bloeit, worden herfstasters veelvuldig bezocht door insecten.

aster met iinsect

Bodembedekker
Erg mooi als bodembedekker is Aster lateriflorus ’Horizontalis’ (80 cm hoog, roze bloempjes met roodbruin hartje en donkergroen lancetvormig blad) en ’Lady in Black’ (120 cm hoog, witte bloempjes met roodbruin hartje en vrij donker blad).

Bloei tot in december
Houd je van roze en natuurlijk, dan is Aster ericoides ’Pink Spray’ een aanrader; deze wordt zo’n 120 cm hoog, bloeit vanaf september en is een van de mooiste roze sluierasters. Even uitbundig bloeiend is de witte Aster ericoides ’Snowflurry’. Omdat zijn bloeistengels horizontaal groeien vormt deze een 20 cm hoge bodembedekker. ’Snowflurry’ bloeit opvallend lang door, tot wel in december!

Lees meer  Mediterrane sfeer in de tuin met trompetklimmer

Herfstaster planten
Wil jij ook herfstasters in de tuin? De herfst is de goede tijd om ze te planten. Bij de kweker of het tuincentrum staan ze op dat moment in bloei, dus je ziet wat je koopt!

asters in de tuin

Goede buren
Combineer herfstasters met siergrassen zoals Molinia arundinacea, diamantgras (Calamagrostis brachytricha) of het vedergras (Stipa tenuissima); tegen hun gele of beige herfsttinten komen herfstasters goed uit. Of plant ze bij andere laatbloeiende vaste planten, zoals herfstanemonen, zilverkaars (Actaea, voorheen Cimicifuga), monnikskap (Aconitum carmichaelii) of vaste zonnebloemen (Helianthus). Ook de ijle Verbena bonariensis en dahlia’s vormen goede buurplanten. En als je dan toch aan het planten gaat, poot dan tussen de herfstaster meteen wat bloembollen zodat je ter plekke in het voorjaar al kleur hebt.

kleine asters in pot

Tip Zelfs op het terras of balkon kun je genieten van herfstasters, de wat lagere soorten doen het namelijk ook prima in een pot of mand.

Geniet jij ook zo van de herfst? Stuur ons dat een mooie herfstfoto van de kleuren in jouw tuin! Klik hier!