Bij hortensia snoeien is het belangrijk te weten of hij op één of meerjarig hout bloeit. Ook zijn er hortensiasoorten die rijk bloeien zónder snoei. In dit artikel vind je de snoeitips per hortensiasoort.

Wanneer en hoe snoei je een boerenhortensia?

 • Verdorde bloemen knip je eind maart – april uit de boerenhortensia.
 • Snoei vlak boven een gezond bladpaar, schuin naar beneden.
 • Snoei het eventuele zieke, dode hout uit de plant.
 • Na 3 à 4 jaar knip je ieder jaar wat oude scheuten diep terug (verjongen)

De populaire boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op meerjarig hout. De takken hoef je daardoor niet jaarlijks te snoeien. Zou je dat wel doen, dan geeft hij dat jaar amper bloemen. Een uitzondering vormt de nieuwe generatie boerenhortensia’s zoals hortensia Forever & Ever: zij bloeien op nieuw hout. Jaarlijks terugsnoeien kan bij deze hortensia’s geen kwaad.

Hoe houd je de hortensia mooi?

Verjong de boerenhortensia na 3 à 4 jaar. Dit doe je door enkele van de oudste, dikste takken bij de grond af te knippen. Haal op deze manier elk jaar 25% van het totaal aantal takken weg, zodat je in 4 jaar de hele hortensia verjongt.

Hortensia snoeien : de ‘Annabelle’ 

 • voor grote bloemen: knip stengels in maart tot 30 cm boven de grond
 • Voor kleinere bloemen: geef de plant in maart alleen een lichte snoeibeurt

De bekende ‘Annabelle’  is een van de hortensia’s die tot de Hydrangea arborescens behoren. Deze hortensia’s bloeien op éénjarig hout, dus op takken die in datzelfde seizoen zijn gevormd. Hierdoor kun je de Annabelle in maart tot zo’n 30 cm boven de grond snoeien. Dit geeft grote bloemen. Heb je liever iets kleinere bolvormige bloemen en stevigere stengels, die je minder hoeft te steunen? Knip de plant dan slechts licht.

Lees meer  Stormschade in de tuin herstellen

hortensia arborescens snoeien

Klimhortensia’s alleen snoeien om groei te beperken

Deze hortensia snoei je het best alleen wanneer de plant te groot of te breed wordt. De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft verder geen snoei nodig. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.

Geef de pluimhortensia gerust een flinke snoeibeurt

 • Snoei jaarlijks in februari – maart tot 15-20 cm boven de grond
 • Voor stevige gesteltakken knip je de hortensia iets hoger af

De pluimhortensia oftewel de Hydrangea paniculata, bloeit ook op eenjarig hout. Stevig een hortensia snoeien mag bij deze soort. Knip de planten in februari-maart terug tot zo’n 15-20 cm boven de grond. Wanneer je wilt dat hij stevige gesteltakken krijgt, snoei je de pluimortensia hoger af. In beide gevallen zal de hortensia krachtig uitlopen en grote bloemen geven. Heb je liever een hogere struik met kleinere bloemen? Knip de pluimhortensia dan helemaal niet.
pluimhortensia

Berghortensia’s snoei je als boerenhortensia’s

 • Snoei vlak boven een gezond bladpaar, schuin naar beneden.
 • Snoei het eventuele zieke, dode hout uit de plant.
 • Na 3 à 4 jaar knip je ieder jaar wat oude scheuten diep terug (verjongen)

De berghortensia’s (Hydrangea serrata) snoei je op dezelfde manier als boerenhortensia’s. Jaarlijks knip je eind maart – april de verdorde bloemen uit de plant. Na 3 à 4 jaar is het tijd voor een verjonginssnoei waarbij je ieder jaar 25% van de scheuten diep wegknipt. Na 4 jaar is je berghortensia dan helemaal verjongd.

Overige hortensia’s snoeien

 • Alleen vormsnoei nodig

Overige hortensia’s als de fluweelhortensia (Hydrangea aspera), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) en waterstruik (Hydrangea involucrata), hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is snoeien overbodig. Knip bij jonge planten in de winter zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten weg. Je krijgt dan een evenwichtig opgebouwde struik met sterke takken.
Tip: Direct na het snoeien is het goed om je hortensia’s te bemesten

Hoe houd ik mijn hortensia’s blauw?

Naast het snoeien van de hortensia’s hebben deze planten nog meer verzorging nodig wanneer je ze in topvorm wilt houden. Heb jij van die prachtige blauwe hortensia’s en wil je voorkomen dat ze verkleuren? Bekijk dan onze tips om je hortensia’s blauw te houden. Ook hier heeft Annemarie een tuinvlog over gemaakt!

Lees meer  Snoeien doe je zo!