Sinds een paar dagen regeert Koning Winter, en hoe! De sneeuw blijft voorlopig nog liggen en ook van de vorst zijn we nog niet af. Hoe komen de planten, het gazon en de vijver  deze koude periode door? Hierbij praktische tips voor je tuin. 

Welke planten zijn gevoelig voor vorst?

Om verschillende redenen kan strenge vorst schadelijk zijn voor je tuin. Wintergroene vaste planten en heesters – zoals camelia en Toscaanse jasmijn – kunnen uitdrogen. Ze kunnen uit de bevroren grond geen vocht opnemen. Zeker in combinatie met de winterzon leidt dit tot uitdroging. Sommige planten en bomen zijn extra gevoelig voor vorst. Jonge planten en kuipplanten hebben extra bescherming nodig tegen de vrieskou. Ook planten in potten kunnen slechter tegen vorst dan planten in de volle grond. Lettend op bomen zijn vooral groenblijvende en exotische loofbomen vorstgevoelig.

Sneeuw als isolatie

Een klein laagje sneeuw kan geen kwaad, het vormt een isolerende laag. Deze laag beschermt de planten juist tegen vorst en wind. De uitwisseling van gassen tussen bodem en buitenlucht gaat gewoon door, de planten zullen dus niet verstikken. Dit kan wel gebeuren wanneer het gedooid heeft en het vervolgens weer gaat vriezen. Er ontstaat dan een ijslaag die de planten kan verstikken.

Praktische tips

1 Zijn je planten bedekt met een dikke laag sneeuw? Verwijder de sneeuw tijdig om afbreken van de takken te voorkomen. Groenblijvende planten, coniferen en planten met slappe takken zijn hier het meest gevoelig voor. Schud de sneeuw voorzichtig van de plant af of veeg de sneeuw weg met een bezem.

Lees meer  Sierkers in de tuin

2 Zet je kuipplanten binnen als je dat nog niet gedaan hebt. Zet ze op een vorstvrije, koele plek. De meeste planten kunnen in het donker staan, maar wintergroene planten hebben daglicht nodig.

3 Dek vorstgevoelige struiken af met vliesdoek, jute, rietmatten of matten van wilgentenen.

4 Vermijd het gazon. Loop niet op het gazon als je daar niet perse hoeft te zijn. Gras kan tegen een laagje sneeuw, maar als je erop gaat lopen wordt de sneeuw in elkaar gedrukt. Het gras kan hierdoor verstikken. Gras breekt ook makkelijker af als het gevroren heeft. Vermijd het gazon daarom zo veel mogelijk, ook als het al aan het dooien is. Het gras kan namelijk nog steeds kwetsbaar zijn.

5 Snoei niet tijdens een vorstperiode.

6 Zet terracotta potten met vorst binnen. 

7 Isoleer je tuinkastje met noppenfolie.

8 Bestrooi paden met met zand in plaats van met zout, dat is beter voor de planten.

9 Een dichtgevroren vijver? Dan kan er geen zuurstof in het water komen en kunnen schadelijke stoffen er niet uit. Maak zo snel mogelijk een wak. Sla niet op het ijs – dan stoor je de vissen – maar zet een pannetje heet water op het ijs. Voorkomen dat de vijver dichtvriest? Plaats tijdig een ijsvrijhouder of een bosje riet of stro in de vijver. Haal eventuele sneeuw op de vijver weg, zo krijgen waterplanten voldoende licht.

10 Vergeet in deze koude periode de vogels niet, voedsel vinden is voor hen nu heel moeilijk. Je maakt ze blij met brood, een appel, pinda’s of een vetbol. Voer ze het liefst zo gevarieerd mogelijk.
Meer vogelvoertips vind je hier

Lees meer  Rozen op zure zandgrond