Het terras vormt het hart van je  tuin. Geef het de aandacht die het verdient en neem je terras eens kritisch onder de loep. Is het terras echt groot genoeg, past de sfeer bij de tuin of is het toe aan een paar stevige oppeppers? In vier stappen naar een geweldig terras.

Stap 1 Neem de ruimte!

Meubels, kussentjes, potten en bakken; je kunt het allemaal gemakkelijk veranderen, maar de vorm en grootte van het terras wordt bij de aanleg bepaald en daarna zelden aangepast. En dan nog is het gemakkelijker om er een randje of hoekje van af te snoepen dan er een stukje aan te plakken. Leg het terras dus meteen goed aan anders blijf je je ergeren. Reken ongeveer 2 m2 per persoon. Dat betekent dat voor een tafel van 160 x 90 cm en 6 stoelen zo’n 12 m2 nodig is. Heb je vaak bezoek of wil je er ook een buitenkeuken bij, dan moet het terras zeker groter worden. Een loungehoek met flinke banken of fauteuils en een fijne tafel heeft vaak meer ruimte nodig dan een gewone eettafel met rechte stoelen. Te groot is overigens ook niet mooi. Ideaal is een tuin met verschillende hoekjes: een centraal eetterras met voldoende schaduw, een comfortabele loungehoek en een klein terrasje met een of twee ligstoelen waar je van de zon kunt genieten. Wanneer je een balkon hebt, kun je niet zo spelen met ruimte, maar is het zeker mogelijk om een heel knus terras te creëren.

Stap 2 Fijne stoelen, lekkere tafels

We steken veel tijd in het zoeken van de juiste meubels voor de woonkamer, maar het setje op het terras wordt op een achternamiddag bij de eerste de beste winkel in de buurt gekocht. Heel veel mensen onderschatten de waarde van goede tuinmeubelen. Allereerst is er natuurlijk het comfort; op lekkere stoelen ga je eerder zitten en je blijft ook zitten.
Daarnaast is er sfeer. Misschien besteed je je tijd en geld liever aan mooie planten, maar onderschat de waarde van goed meubilair niet. Het is een blikvanger in de tuin. Een metalen zitje met een smalle, rechte leuning geeft een heel ander signaal af dan een diepe stoel met dikke kussens. Let bij de keuze van uw tuinmeubels op reflectie. Een roestvrijstalen tafel ziet er wel mooi uit, maar is alleen op bewolkte dagen te gebruiken.

Lees meer  5x geschikte paastak voor in huis

Stap 3 Schaduw en beschutting

Kies voor je terras een aangename plek uit de wind en zorg voor een beetje rugdekking. Een terras midden in een open vlakte geeft een onbehaaglijk gevoel, Schaduw is noodzakelijk, maar hier kun je natuurlijk zelf voor zorgen. Een veranda zit in de regel vast aan het huis maar je kunt ook overkappingen als bouwpakket  kopen, waarmee je zelf bijvoorbeeld achter in de tuin een soort open huisje kunt maken. Heel prettig in ons klimaat en je kunt er meteen een vuurkorf, terrasverwarming of een buitenkeuken bij plaatsen.
Wie iets budgetvriendelijkers wenst kan voor een tarp kiezen. Dit is een soort zeildoek dat je boven het terras spant. Een pergola overspannen met zonwerend, semitransparant doek is ook heel gebruiksvriendelijk. Voor tuinliefhebbers is een begroeide pergola of een dakboom nog steeds een ideale oplossing. Het gefilterde licht is aangenaam en zo’n terrasje onder de boom ziet er heel uitnodigend uit. En natuurlijk kun je altijd nog je toevlucht nemen tot een leuke parasol. Een parasol is een directe sfeermaker en niet duur zodat je na een paar jaar weer eens een ander kleurtje kunt kiezen.

Stap 4 Snelle oppeppers

Uitgekeken op je terras maar geen zin om de hele boel weer overhoop te halen? Ga dan voor snelle oppeppers. We zijn geneigd om elk jaar dezelfde bak met dezelfde witte geraniums te beplanten, terwijl je juist met accessoires het terras een geheel ander uiterlijk kunt geven:

1. Kleur

Hoe simpel ook: maar met een paar knalgroene of oranje kussens ziet je zitje er al meteen heel anders uit. Verf je terracottapotten in dezelfde tint en je terras heeft meteen een oppepper gekregen. Dat geldt trouwens ook voor een rustig hoekje in de tuin waar je plek hebt voor één of twee stoelen als extra zitje. Zeker wanneer je tuin verder rustig van kleur is,  kunnen één of twee stoeltjes van gekleurde kunststof een echte blikvanger vorm.Heb je een muur bij het terras: geef het een kleurtje. Dit brengt meteen een heel andere sfeer. Vind je dat te rigoureus, kies dan voor een muurposter.

Lees meer  Voorjaarsbollen voor meer sfeer

2. Geur

Ga niet alleen voor kleur, maar ook voor geur op het terras! Kies planten uit, die jij lekker vind ruiken.

3. Warmte

Het is even een investering, maar van een terrasverwarmer heb je erg veel plezier. Je maakt je avonden langer en geniet veel meer van de tuin.