Op zoek naar inspiratie voor originele kerstdecoraties? Gebruik planten uit je eigen tuin! Weet je niet precies welke planten je kunt gebruiken? Wij vertellen het je!

Decoratie met bessen

Skimmia japonica is een mooie Skimmia. Deze soort is groenblijvend en houdt van humeuze grond. Hij heeft mooie bessen en geeft al vanaf september-oktober kleur. Je hebt lang plezier van de besjes, want ze blijven lang aan de struik.

Inspiratie voor (kerst) decoraties!

Kleur met de lampionplant

De lampionplant of Physalis alkekengi is prachtig oranje. Naast dat de lampionnetjes mooi in herfstschikkingen staan, is het ook leuk om ze te drogen. Zo kun je ze ook voor kleurige decoraties in de winter gebruiken.

5x prachtige winterse bloeiers

Inspiratie met winterjasmijn

Winterjasmijn, ook wel Jasminum nudiflorum, is een van de weinige planten die ’s winters bloeit. Afhankelijk van het weer bloeit deze jasmijn van december tot maart. De winterjasmijn heeft een wat rommelige groei, hij is dus minder geschikt voor een nette tuin. Let op: de bloempjes van winterjasmijn zijn binnenshuis waarschijnlijk minder lang houdbaar. Zijn de bloemtakjes in je schikking verwelkt, vervang deze dan gewoon door enkele vers geknipte takjes.

Inspiratie voor (kerst) decoraties!  

Sierappeltjes als inspiratie

Sierappeltjes zijn lang aantrekkelijk. Na de bloesem, als ze fris groen aan de boom hangen maar zeker ook in het najaar als de kleine sierappels mooi op kleur zijn. De rode appeltjes van Malus ’Red Sentinel’ blijven tot in de winter aan de boom hangen. Let op: wil je ze gebruiken als decoratie, pluk ze dan bijtijds voordat de vogels ze hebben ontdekt, maar pluk natuurlijk niet alles, want de vogels verdienen ook wel een ‘appeltje’!

Lees meer  Inspiratie om tulpenbollen te planten in het najaar

Inspiratie voor (kerst) decoraties!

Kerst met sneeuwbal

Viburnum x bodnantense ’Dawn’, ook wel sneeuwbal, bloeit van november tot in maart-april. Deze heester neemt niet veel ruimte in beslag en de bloempjes geven een heerlijke geur. Als je hem naast de voordeur of keukendeur plant, ruik je elke keer als je ’s winters binnenkomt de frisse bloemengeur!

Inspiratie voor (kerst) decoraties!

Bekijk ook deze prachtige winterbloeiers!