Voor veel mensen is de herfst de favoriete tijd van het jaar. De blaadjes beginnen te verkleuren, onze tuinen zien er prachtig uit en we mogen weer onze knusse truien aan. Dit is echter ook het moment waarop je je moet voorbereiden op verschillende problemen waar je in de herfst tegenaan kunt gaan lopen, zoals heftige regenval, storm en vorst. Waar moet je precies op letten?

Stroomt het regenwater in je tuin niet weg?

Met de heftige regenval waar we in de herfst vaak last van krijgen, is wateroverlast probleem nummer 1 voor vele tuineigenaren. Op een gegeven moment raakt de aarde nu eenmaal verzadigd of landt de regen op je tegels en kan het simpelweg niet meer wegstromen, waardoor je tegen plaatselijke overstromingen kunt aanlopen.

Een oplossing hiervoor waar nog weinig mensen van weten, maar die we steeds vaker beginnen te zien, zijn afvoergoten. Anders dan dakgoten leg je deze aan in de grond en voeren ze het water direct af naar een put, zodat je er ook daadwerkelijk vanaf bent.

Heb je last van een lekkende dakgoot?

Lekkende dakgoten zijn een andere veroorzaker van wateroverlast in je tuin. Tenslotte wordt het water dan niet meer regelrecht naar het riool afgevoerd, maar sijpelt – of stort – het zo je tuin weer in.

Dakgoten kunnen gaan lekken om verschillende redenen. Zo kan het zijn dat ze zo ernstig verstopt raken door al het gebladerte of zelfs vogelnestjes dat het water nergens meer heen kan. Dan beginnen ze te overstromen. Zorg er dus voor dat je je dakgoot regelmatig leegt om dat soort problemen te voorkomen.

Lees meer  Ontdek de kracht van kettingzagen: een gids voor beginners

Helaas kan lekkage ook ontstaan als je dakgoot simpelweg te veel verouderd is geraakt, waardoor deze barsten en scheuren begint te vertonen. Dan wordt het echt tijd om een nieuwe aan te schaffen. Door te kiezen voor een zinken dakgoot, weet je dat deze nog lange tijd meegaat en dat je niet snel weer last zult krijgen van lekkage!

tuin beschermen tegen de herfst

Trekken je bomen de storm niet meer?

De meeste bomen zijn goed bestand tegen het weer, anders zouden ze niet probleemloos honderd jaar kunnen leven. Toch kunnen heftige herfststormen zeker schade veroorzaken, en al helemaal als je jongere bomen met dunne takken en stammen hebt. Dan kunnen die in de herfst wel wat ondersteuning gebruiken!

Zorg ervoor dat je zwakkere takken bij voorbaat stut en dat je dode takken verwijdert om te voorkomen dat ze gaan afbreken. Als je grote bomen hebt, kun je hier het beste een professional voor inschakelen; die weten precies hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen waarbij je bomen ook mooi blijven.

Planten snoeien: ja of nee?

Er wordt vaak gezegd dat de herfst dé periode bij uitstek is om al je uitgebloeide planten te snoeien. Voor veel bomen is dit inderdaad wel het geval, maar dan moet daar wel bij vermeld worden dat je dat het beste uiterlijk in november kunt doen. In december treedt namelijk vaak de eerste vorst al op, en kunnen de wonden van de bomen gaan bloeden.

Het beste kun je per plant uitzoeken of je deze wel of niet moet snoeien, en zo ja, wat daarvoor het beste moment is. Dit is namelijk een zeer lange lijst die we niet in één kort artikel kunnen behandelen, en waar we je liever ook niet het verkeerde (beknopte) antwoord op geven.

Lees meer  Zonwering en tuinonderhoud: hoe je jouw buitenruimte verduurzaamt

Wat als je wordt overvallen door de eerste vroege vorst?

Het is vaak slecht te voorspellen wanneer het voor het eerst in het jaar gaat vriezen. Vaak ligt dat moment echter toch wel zo rond november, vooral als het gaat om nachtvorst. Juist daarom wil je je tuin het liefst vóór dat moment winterklaar hebben gemaakt. Kwetsbare planten kun je het best beschermen door ze af te dekken, bijvoorbeeld met doeken of speciale plantenhoezen. Laat ook gevallen bladeren het liefst liggen voor wat extra isolatie!

Vergeet ook je vorstgevoelige leidingen, afvoergoten en dakgoten niet. Hiervoor kun je zogeheten vorstbeschermingskabels aanschaffen, die het water in de leidingen verwarmen zodat het niet gaat bevriezen. Dit helpt ook bij het voorkomen van eventuele scheuren in je goten; dat is weer een probleem minder!

Zó ben jij ook klaar voor de winter!

Terwijl de herfst onze tuinen een sprookjesachtige sfeer geeft, is het wel belangrijk dat we ons goed klaarmaken voor wat er komen gaat. Dus, weet jij van voorgaande jaren dat er weer wateroverlast aan zit te komen, dat je jonge boompjes weer eens kunnen gaan omwaaien of dat je moestuintje mogelijk de winter niet gaat overleven? Dan heb je nog nét de tijd om daar wat aan te doen! Kom in actie, dan gaan we straks met zijn allen ook weer een prachtige winter tegemoet.