Hoe je de binnenzijde van een woning verduurzaamt, is bekend. Daar zijn al veel blogs en artikelen over gepubliceerd. Hoe zit het echter met de buitenruimte? De tuin, de buitenzijde van het huis meegerekend, kan anno nu een minstens zo eco-vriendelijke boost gebruiken. Van zonwering boven het terras en voor de vensters tot de wisselteelt in je moestuin: zes gouden tips voor een duurzamere buitenruimte.

1. Zonwering op maat bestellen om vijf redenen

Allereerst breng je deugdelijke zonwering aan op de plekken waar jij dat nodig vindt. Een markies of zonnescherm boven het terras als schaduwplek, rolluiken aan de vensters of andere maatregelen om de lichtinval in huis zelf te kunnen bepalen – bijvoorbeeld om tijdens het thuiswerken het scherm goed te kunnen zien. De andere vier redenen dat mensen massaal in zonweringopmaat investeren zijn privacy, geluidsdemping, esthetiek en vooral isolatie. Al deze argumenten bij elkaar maken een huis letterlijk meer waard: met mooie, duurzame raambekleding stijgt de prijs van een huis. Dat is een fijne gedachte op de langere termijn.

 

Toelichting: markiezen en zonneschermen met optimale UV-bescherming

De technologie staat niet stil. Intussen zijn de vele soorten zonwering voorzien van een UV-coating die eveneens bijdragen aan de mate van duurzaamheid. Ze gaan namelijk simpelweg langer mee. Dit onderzoek naar UV-coatings geeft aan dat speciale coatings worden gebruikt om de UV-bescherming van je zonwering doeken te verbeteren. Als je ergens in investeert, wil je natuurlijk wel een bepaalde garantie hebben. Maar daarnaast is het vooral genieten geblazen, onder je nieuwe zonnescherm. Laat je inspireren op de website INHUISplaza en kijk naar de vele mooie stijlen, kleuren en manieren om een comfortabele schaduwplek in je tuin te creëren.

Lees meer  Met deze praktische tips bepaal jij de inrichting van je voortuin!

2. Moestuin: wisselteelt toepassen (zodat de bodem voedzaam blijft)

Een moestuin bijhouden is op zich al een duurzame hobby. Het kost haast niks om deze te beginnen: alles wat je grofweg nodig hebt is een paar zakken tuinaarde en zaadjes. Die laatste kun je bovendien uit de tomaten en andere groenten halen, dan kosten ze je helemáál niks. Wil je echter duurzaam met de bodem omgaan zodat deze niet uitgeput raakt, dan pas je wisselteelt toe. Dit houdt in dat je elk jaar een andere groente, fruitsoort of kruid verbouwt op hetzelfde stukje grond. Om deze zo nu en dan wat extra voeding en lucht te geven, hou je een composthoop bij, die je het hele jaar door aanvult met gft-afval en soms wat emmers water.

3. Apart schakelbare stekkerdoos voor al je oplaadbare apparaten

Ook in de schuur of garage doe je een simpele aanpassing. Je hebt waarschijnlijk veel oplaadbare apparaten: schuurmachine, boor, schroef boormachine, elektrische zaag – allemaal met een andere accu. Een aanzienlijke investering is de aanschaf van een complete set die op een of twee dezelfde accu’s werkt, maar op de korte termijn is een apart schakelbare stekkerdoos ook een optie. Hierin stop je de stekkers van al je laders en activeer je de stopcontacten los van elkaar. Zo staan ze niet aan als dat niet hoeft. Niet dat een niet-opladende adapter veel extra stroom kost, maar ze worden in elk geval niet onnodig verhit (brandgevaar). En alle beetjes helpen, toch?

4. Straks wellicht rijden op zonlicht?

Het zal niet lang meer duren of we allemaal elektrisch rijden. Op een gegeven moment heeft elke woning idealiter niet alleen een laadpaal, maar is deze tevens gekoppeld aan een zogenaamde solar carport. Dit is een overkapping met zonnepanelen die de auto met gratis groene stroom oplaadt. Wellicht hebben deze in de toekomst voldoende capaciteit om tegelijk je apparaten op te laden. Het heeft niet zo heel veel met tuinieren te maken, maar de ruimte waar je deze carport plaatst hoort wel degelijk bij je tuin. Bovendien kun je het geheel decoreren met klimop of jasmijn.

Lees meer  Prijs je gelukkig met poelslakjes in je vijver

5. Beton eruit, groen erin: een kale tuin kan echt niet meer

Je ziet nog weleens zo’n dissonant in een woonwijk die verder louter opgesierd wordt door mooie groene tuinen: een stuk grond gevuld met betonnen tegels. Er staat een bakfiets, er ligt misschien wat speelgoed, verder wordt er niks mee gedaan. Ongezellig. Heb jij ook zo’n kaal betonnen stuk grond dat voor de voortuin moet doorgaan? Knap het op! Dat oogt persoonlijker en is duurzamer. Een groene tuin trekt namelijk diertjes aan en is daarom een prima bijdrage aan de biodiversiteit. Denk aan bijenhotels, (tweedehands) cementbakken die je simpel tot vijver omtovert of zelfs het huisvesten van egels! Voor dat laatste nobele initiatief neem je contact op met je lokale egelopvang om te weten wat de voorwaarden zijn.

6. Bouw gratis je eigen pallet meubels met een warme look

Ze zijn vaak gratis op te pikken en verdienen na hun taak als transporthulpmiddel een tweede kans als loungebank: pallets. Er zijn tal van blogs en zelfs boeken waarin staat omschreven hoe je enkele exemplaren ombouwt tot tuinmeubels. Kijk ook even op creatievelingen platform Pinterest. Leuk om te doen, en met het opgeknapte hout – voorzien van een laag olie of lak – geef je je terras een warme look en gezellige boost. Een duurzame én goedkope manier om een tuin zithoek te creëren.

Duurzaam tuinieren geeft ontspanning en oogst waardering

Zo zie je hoe je met duurzame zonwering, maar ook met kleinere aanpassingen je tuin verduurzaamt. En dat is tevens goed voor jou. Tuinieren en klussen maken je hoofd lekker leeg en de gedachte dat je je steentje bijdraagt aan een betere planeet is eveneens een geruststelling. Daarnaast ga je winst maken: op kleine schaal met je moestuin, op de lange termijn met betere zonwering en wie weet die felbegeerde solar carport. Hou voor het onderhouden van je tuin deze website sowieso dagelijks in de gaten!

Lees meer  Een aantal manieren om je tuin goed te onderhouden