Kalk strooi je over het gazon wanneer de grond verzuurd is, dus wanneer de bodem niet de juiste pH-waarde heeft.

Grasplantjes groeien niet goed wanneer de grond waarop ze staan te zuur is. Door de verzuring zal de bodem minder rijk zijn aan voedingsstoffen. Bovendien is het bodemleven van een te zure grond vaak aangetast. Kortom: niet ideaal voor een mooi en sterk gazon.

Wat doet kalk voor mijn gazon?

Kalk verlaagt de zuurtegraad van de bodem van je gazon. Daarnaast verbetert het de bodemstructuur. De grond wordt luchtiger, terwijl humus sneller wordt afgebroken. De voedingsstoffen die hierbij vrijkomen, zijn weer een boost voor je gras.
Indirect helpt het bekalken van je gazon ook mos in je gazon tegen te gaan. Een sterk en vol gazon geeft mos immers geen ruimte.

Juiste pH-waarde grond van gazon

Zorg dat de pH-waarde van de grond van je gazon tussen de 5.0 en 6.0 ligt. Om de pH-waarde te bepalen, gebruik je een testkit voor een bodemtest. Bij een pH-waarde beneden de 5,0  is de bodem te zuur en is het goed om te bekalken. Volg voor de juiste hoeveelheid kalk de aanwijzingen op de verpakking.

 kalk strooien gazon gras

Beste tijd om kalk te strooien

In principe zijn februari en maart de beste tijd van het jaar om kalk te strooien. Daarmee zorg je ervoor dat de grond al in het vroege voorjaar gereed is voor een mooi gazon.
Er is ook kalk verkrijgbaar die je het hele jaar door kan strooien. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld aan het eind van de zomer problemen met je gazon krijgt, veroorzaakt door een te zure grond.

Lees meer  Gazon bij vorst: pas op en voorkom schade aan het gras

Bemest na het kalk strooien

Strooi eerst kalk over je gazon voordat je de grond bemest. De kalk zorgt ervoor dat de mest beter zal werken doordat de meststoffen sneller worden afgebroken.
Gebruik je organische mest, dan mag je op dezelfde dag bekalken en bemesten. Bij kunstmest moet je na het bekalken twee weken wachten voordat je het gebruikt.