Slim bedacht in deze kindvriendelijke stadstuin: een pergola als klimrek waar twee schommels aan hangen! Een andere vondst van tuinarchitect Lars Veenboer is de bergruimte in de vorm van een kookeiland. Zo is er geen schuur nodig, want die neemt alleen maar ruimte in.

Tuinarchitect Lars Veenboer over deze kindvriendelijke stadstuin: ,,In zo’n kleine tuin zou een schuur alleen maar in de weg staan. Achterin komt de avondzon dus een schuur hier is ook niet zo’n goed idee. Hoe verzin je dan iets dat de mensen hun spullen op kunnen ruimen? In huis hebben de bewoners een kookeiland en die vorm wilde ik herhalen in de tuin, zodat er buiten een connectie met het interieur ontstaat.

De pergola zat meteen al in het voorlopige ontwerp. Mijn klanten wilden iets leuks voor de kinderen; de pergola is bedoeld om op te klimmen en om de schommels aan te hangen. Hij zorgt ook voor privacy. De vorm is afgeleid van de kozijnen in de achtergevel. Aanvankelijk had ik de pergola in hout bedacht, maar de overspanning is te lang waardoor hij nu van staal is. Hierdoor is hij wat meer uitgesproken. Het was nog een crime om dat ding op zijn plek te krijgen!’’

Tuin
Achtertuin van 6 m breed en 12 m diep, gericht op het noordoosten.
Woning
Rijtjeswoning uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.
Bewoners
Gezin met twee kleine kinderen.

Wensen
1. ontwerp dat aansluit bij de woning
2. ‘iets leuks voor de kinderen’
3. bergruimte

Meer tips en inspiratie voor het ontwerpen van je tuin vind je in onze special Tuinontwerp.

Lees meer  Tuinontwerp: Ruitjespatroon

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: Noord|Oost

Gegevens ontwerper

Veenboer Tuinarchitectuur
Vrouwjuttenstraat 14
3512 PS Utrecht
www.veenboertuinarchitectuur.nl