Tuinontwerper Jacqueline Volker ontwierp deze voortuin in Zwolle. De tuin is conceptueel en ligt aan een doorgaande weg. Hij is niet alleen opvallend mooi, maar ook heel leefbaar. Met twee plakken om heerlijk te zitten, een berging voor de afvalcontainers en een parkeerplek voor een fiets!

 

Streng concept

De voorgevel van de woning valt op door het karakteristieke ruitjespatroon. Deze heeft Jacqueline als lay-out platgeklapt op de grond en dat is de basis geworden van het ontwerp. Zo zijn de tegels met ruitjespatroon ontstaan. De plantvakken zijn elk 80 bij 80 cm en zijn beplant met monobeplanting, waardoor het ruitjespatroon zich ook hier voortzet. Deze blokbeplanting zorgt ook in de winter voor structuur in de tuin, terwijl de siergrassen het ‘best wel strenge concept’ volgens Jacqueline ‘vriendelijker’ maken. In het beplantingsplan adviseert de ontwerpster om de blokken niet hoger te maken van 1,20 m, omdat deze anders een zuilvorm krijgen. “De bewoners kunnen zelf met de hoogte van de blokken spelen door deze op de gewenste hoogte te snoeien. Want ze willen in de tuin uit het zicht zitten en vanuit de woonkamer toch over de brede straat kunnen uitkijken.”

 

De bewoners kunnen zelf met de hoogte van de blokken spelen door deze op de gewenste hoogte te snoeien.

 

Op de grens met de buren staat een op maat gemaakte berging van douglashout, die mooi doorloopt in de schutting met de buren. 

 

Speelse indeling

De tuin is speels ingedeeld waarbij er naast het pad naar de voordeur ruimte is om een fiets neer te zetten; handig voor bezoek of om even de boodschappen binnen te zetten voordat de fiets de berging in de achtertuin ingaat. Ook zijn er twee fijne zitplekjes: vlak voor de gevel en bij de op maat gemaakte berging voor de afvalcontainers. Je verschuift het tuinsetje eenvoudig naar de plek waar je op dat moment het lekkerst zit.

Lees meer  Tochtgat wordt relaxtuin met prachtige pergola

 

Het ontwerp van deze tuin is heel conceptueel, voor een voortuin gebeurt er heel veel. 

 

 

De siergrassen maken het best wel strenge concept vriendelijker. 

 

Details

Soort: voortuin
Grootte: 6 x 5 m
Ligging: zonnig
Woning: woning uit 1954, met een karakteristieke voorgevel, de woning is ontworpen door de Zwolse architect Meijerink
Bewoners: twee mannen
Wensen: strak ontwerp, basiskleur grijs/antraciet, twee zitplekken, wel uitzicht maar ook inkijk van de buren weren, plek om even de fiets te parkeren, berging voor afvalcontainers
Bijzonder: het ruitjespatroon van de voorgevel is een inspiratiebron geweest voor het concept van deze tuin

 

 

Tuinontwerp

Jacqueline Volker, StyleGardens
www.stylegardens.nl

 

Fotograaf

Frans de Jong

 

Bekijk ook: