Wat zou een tuin zijn zonder klimplanten? Met klimrekjes en pergola’s breng je hoogte aan in je tuin. Saaie muren fris je op  met een bloeiende klimhortensia, passiebloem, trompetklimmer of kamperfoelie.

 

kamperfoelie

Klimplanten tegen de muur

Wil je een altijd groene muur? Kies dan voor klimop in een groene of bonte variant. Klimop is wel behoorlijk groeikrachtig en vergt het nodige onderhoud. Klimop beschadigt de muur niet, maar de hechtworteltjes laten wel sporen na op kozijnen en boegboorden en dat is niet zo mooi. Snoei de klimop daarom op tijd en geniet van de merels die graag een nestje maken in een dichte klimophaag.

klimhortensia

Wilde wingerd

Ook mooi maar veel dynamischer is wilde wingerd. Het jonge blad is bruinrood, daarna wordt de wingerd diepgroen om in het najaar spetterend rood te verkeuren en vervolgens het blad te laten vallen. Wilde wingerd staat prachtig op een oude gevel, maar ook hier geldt: blijf knippen om de plant in toom te houden, want wilde wingerd heeft een enorme groeikracht.

wilde wingerd

Een roos, clematis of trompetklimmer is dan een stuk beter in toom te houden.

clematis

Lekker ruikende klimmers

Kamperfoelie is een heerlijk geurende klimplant die niet per se in de zon hoeft. Ook in de halfschaduw doet hij het zeker nog.

klimroos

Ook klim- en leirozen, en blauweregen (Wisteria) zijn heerlijk geurende klimmers. Deze planten verkiezen wel een plekje in de zon!passiebloem

 Kijk hier voor meer heerlijk ruikende planten.

Lees meer  Verbena bonariensis - Maandenlang kleur