Zelf kruiden kweken in de tuin is niet alleen leuk en leerzaam, het levert ook nog eens verse ingrediënten op voor in de keuken. Veel kruiden zijn sterk, makkelijk te onderhouden en doen het uitstekend in de volle grond. In dit artikel vertel ik je hoe je kruiden succesvol kweekt in de tuin, van bodem tot oogst.
Ik weet nog goed hoe ik vroeger de moestuin in liep en het niet kon laten om wat van mijn favoriete gewassen te plukken en op te eten. Aardbeien en frambozen behoorden voornamelijk tot mijn favorieten. Maar er was nog één plant die mij iedere keer weer lokt: bieslook. Ik kon hele bosjes plukken de stengels vervolgens zo opeten. Of ik verwerkte ze in een of ander gek baksel dat ik vervolgens mijn vader serveerde. Naast bieslook, hadden we ook nog andere kruiden in de tuin, zoals dille en munt. Ze groeiden bij ons erg goed, en de opbrengst was steeds flink. Maar hoe kweek je nou het beste kruiden? Ik leg het je uit in een paar stappen!
Voor een sterke, gezonde kruidentuin is de locatie van groot belang. De meeste kruiden houden van veel zonlicht, dus kies een plek waar ze minstens zes uur zon per dag krijgen. Zorg ook voor een luchtige, goed doorlatende bodem. Op zware kleigrond kun je vooraf een groenbemester zaaien, op zandgrond voeg je organisch materiaal toe zoals compost of verteerde mest. De ideale pH-waarde ligt tussen 5,5 en 6,5.
Kruiden hebben wel voeding nodig, maar niet te veel. Te veel stikstof zorgt voor snelle groei, maar maakt de smaak flauwer. Een jaarlijkse gift van compost of goed verteerde stalmest is meestal voldoende. Bij zwakke groei of gele bladeren kun je aanvullend compostwater geven of wat bloedmeel strooien.
Veel kruiden zijn van nature sterk en resistent tegen ziektes. Heb je toch last van plagen zoals bladluis, slakken of roest? Dan kun je aangetaste planten (zoals munt) terugknippen zodat ze opnieuw fris uitlopen. Ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen helpen in de natuurlijke bestrijding van plagen.
Pluk kruiden bij voorkeur vóór de bloei, als het blad nog zacht en smaakvol is. Bloeien je planten toch? Geen zorgen: sommige bloemen zijn eetbaar (zoals van bieslook, kervel en Oost-Indische kers). Oogst ‘s ochtends na de dauw en was de kruiden kort onder stromend water.
Gebruik kruiden het liefst direct na het plukken. Wil je ze toch even bewaren? Zet ze dan in een glas water met alleen de stelen ondergedompeld. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed in een luchtdicht bakje of vochtig doekje.
Deze verse kruiden kun je gemakkelijk kweken in eigen tuin.
Rozemarijn, tijm, oregano, bieslook en salie zijn sterke kruiden die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen.
Geef pas water als de bovenlaag droog aanvoelt. In droge periodes is twee keer per week vaak voldoende.
Zeker! Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel over kruiden binnen voorzaaien in het voorjaar.
Licht, humusrijk en goed doorlatend. Voeg compost of bladaarde toe om structuur en voedingswaarde te verbeteren.
Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.
Laat een reactie achter