Om je houtige kruiden zoals lavendel en rozemarijn gezond en vol te houden is het een goed idee om ze voor de winter nog één keer te toppen. Ook kun je in de vroege herfst stekken nemen om je kruidenvoorraad uit te breiden.

Stekken kan heel goed in september. Voor de winter begint zullen de stekken al wortels hebben gevormd. Gebruik het snoeiafval als stekmateriaal of neem stekken met een hieltje voor een nog grotere kans op succes. Bij hielstekken gebruik je niet alleen de nog zachte topscheuten als stek, maar scheur je ook een stukje (een hieltje) van het al wel verhoute deel mee. We noemen dit daarom ook vaak half verhoute stekken. Neem stekken bij voorkeur ’s ochtends. De verdamping is dan nog niet zo groot.

Stap 1

Voor het nemen van hielstekken knip je de stek niet, maar scheur je hem. Dat gaat heel gemakkelijk. Selecteer een gezonde, nog zachte (groene) uitloper van dit jaar, die is gegroeid op hout van vorig jaar. Als je zo’n scheut er – uiteraard met beleid – afscheurt, komt er vanzelf een klein stukje hout mee. Dit noemen we het hieltje.

Stap 2
Dek de stekken af met folie terwijl je potten vult met stekgrond of zorg dat je al wat gevulde potten klaar hebt staan. Strip de onderste 2-3 cm van het loof weg. Als het hieltje erg lang is of wat rafelig, snijd er dan een stukje af met een schoon en scherp mes. Eventueel kun je de stekken nog eerst in stekpoeder dopen, maar dit hoeft niet.

Stap 3

Met de achterkant van een potlood kun je gaatjes voorprikken in de aarde. In een 9 cm potje passen circa vier stekken. Steek de stekken erin tot waar je ze kaal gestript hebt. Druk stevig aan, geef water en dek de aarde af met fijn grind (duivengrit of aquariumgrind). Dit helpt vocht vasthouden en voorkomt mosvorming. Zet de stekken op een niet te koude plek, maar ook niet in de volle zon. Afdekken onder folie of glas is bij de meeste kruiden niet nodig. Ze verdampen van nature niet zoveel vocht.

Lees meer  Basilicum zaaien - De moestuin van Angelo

Zet de gewortelde stekken ’s winters een beetje beschut, bij voorkeur in een koude bak. In het voorjaar kun je ze verder oppotten of uitplanten.