Een lichtelijk uit de hand gelopen hobby. Zo noemt Roy Hofstede zijn kwekerij, waar hij inmiddels al zo’n dertien jaar zijn geld mee verdient als kweker. Hij verzamelt plantjes, kweekt ze op en verkoopt ze aan mensen die zijn kwekerij, Het Amsterdamscheveld, aan huis in Drenthe bezoeken.

Kweken met een grote K

Wat kun je doen met een lap grond van 2000 vierkante meter bij je nieuwe huis? Van alles natuurlijk, maar Roy ging voor een jonge tuin die vele zaailingen met zich meebracht. Hij besloot ze in een potje te stoppen en dat bleek de start van een kwekersavontuur dat tot op de dag van vandaag zijn passie is. Roy: “Ineens had ik honderd potjes zaailingen, wat moest ik daarmee? Ik zette ze aan de straat en een dag later had ik €100. Dus ik had meer potjes nodig. Zo is het begonnen. Inmiddels staan er 50.000 tot 80.000 verschillende potjes op de kwekerij.”

Straatetalage

De naam van de kwekerij doet vermoeden dat Roy in hartje Amsterdam zit, maar in werkelijkheid zit hij in een gehucht vlak onder Emmen, in Drenthe. De naam leidt af van het nabijgelegen natuurreservaat. De kraam aan de straat is nog altijd één van de manieren voor Roy om zijn vele planten en zaailingen te verkopen. “Het kraampje is iets uitgebreider nu dan honderd plantjes. Ik heb een assortiment waar sommige kwekers denk ik jaloers op worden.”.

De straatetalage is 24 uur per dag open, mensen kunnen er plantjes kopen op basis van donatie. Tegelijk dient ze als uithangbord voor de kwekerij die achter het huis gelegen is, waar inmiddels vier tunnelkassen zijn verrezen. “Elk jaar komt er een nieuwe tunnelkas bij. Hierachter hebben mijn ouders een kerstbomenkwekerij; ik snoep er steeds een stukje vanaf. Maar nu zijn we zover dat het eens moet ophouden, want het is veel. We zijn met z’n tweeën en ik kan het moeilijk behappen. Op een gegeven moment moet je zeggen: ‘Het is mooi zo’.”

Lees meer  Dahlia’s zaaien

Lees er meer over in het mei nummer van TuinSeizoen.

Bestel nu het mei 2023 nummer van Tuinseizoen