Nu het risico op late vorst is geweken, is het tijd om de snoeischaar te pakken en niet- en half-winterharde heesters te snoeien. Bijvoorbeeld de olijfwilg (Elaeagnus).

Wanneer moet ik de heesters snoeien
De beste snoeitijd valt in mei, zodra de plant gaat groeien en de kans op nachtvorst is verdwenen. Snoei dan de toppen weg. Door het nieuwe hout van vorig jaar weg te snoeien, behoudt de struik zijn vorm.

Waar moet ik de heesters snoeien?
Idealiter snoei je de bladhoudende heesters voordat de bladknoppen zich openen; alleen zo stroomt de plantenergie naar alle resterende takken. Bekijk de heester goed en zoek aan de hoofdtakken naar de belangrijkste jonge scheuten. Snoei die terug tot op enkele bladeren. Doe hetzelfde met snelgroeiende zijscheuten en haal ook uitlopers weg in het hart van de heester.

Tijd om te snoeien
Wanneer ze goed groeien, kun je dode takken weghalen. Mei is de eerste maand waarin heesters die afgelopen winter schade opliepen, nieuwe groei laten zien. Dankzij die groei zie je waar je kunt snoeien: vorst zit meestal onder jonge uitlopers en blaadjes, terwijl de oudere, taaiere takken en stengels (en nieuwe knoppen in hun buurt) het wel redden.

Perfecte timing
Bij extreme kou kunnen groenblijvende heesters blad verliezen, maar toch overleven. Door nu alle dode takken en stengels weg te snoeien, help je de plant  weer te herstellen en verminder je het gevaar op verdere achteruitgang. Timing is van groot belang: ben je te vroeg dan dringt een late nachtvorst de snoeiwonden binnen, waardoor takken uitdrogen en splijten tot in het gezonde weefsel, let dus goed op de weersomstandigheden.

Lees meer  Hortensia 'Annabelle' snoeien

Terugsnoeien, voor gezonde groei
Bekijk elke tak zorgvuldig en zoek naar het punt waar sterke, nieuwe knoppen ontstaan. Snoei de takken terug tot net voor die knoppen, om de sapstroom daarheen te leiden. Kom niet aan de takken met gezonde uitlopers en veel blad. Haal ook de uitgebloeide bloemen van vorige jaar weg te halen. Je heester zal er enorm door opknappen.

Snoei ook deze heesters:
Abelia
Aucuba
Laurier
Ceanothus
Laurierkers
Elaeagnus
Escallonia
Daphne (bladhoudend)
Viburnum (bladhoudend)
Garrya
Hebe
Itea
Mahonia
Mirte
Olearia
Olijf