Je tuin bemesten is belangrijk voor goede groei van je planten. Hoe bemest je milieuvriendelijk en veilig? Zo!

Kunstmest is niet milieuvriendelijk

Wil je milieuvriendelijk bemesten, dan kun je beter geen kunstmest gebruiken. Met kunstmest kun je gemakkelijk overbemesten. Overbemesting is slecht voor je planten, maar ook voor het bodemleven én voor het milieu. Bovendien kan gebruik van kunstmest leiden tot verzuring van je grond.

Organische meststoffen

Organische meststoffen, zoals compost, houden een eventueel overschot aan mineralen (langer) vast en geven over een langere periode steeds een beetje af. De mineralenbalans blijft zo beter in evenwicht en het risico op overbemesting is veel kleiner. Dit is dus een veilige en milieuvriendelijke manier van bemesten.

Let op overbemesting

Met compost is overbemesting uitgesloten, maar met andere ammoniakrijke, organische meststoffen, zoals stalmest of kippenmest, moet je evengoed opletten dat je niet te veel geeft, want dat kan alsnog leiden tot verzuring van de bodem.

Langwerkende meststof

Als je toch kiest voor kunstmest, kies dan een langwerkende meststof. Deze zijn gecoat en geven daardoor steeds een beetje af gedurende het hele seizoen. Dat is beter voor de planten en het voorkomt het uitspoelen van overschotten. En dát is weer beter voor het milieu en het bodemleven.

Bekijk ook: Tuin bemesten

Lees meer  Bescherm vorstgevoelige planten