Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je van de daglelie veel langer genieten dan één dag. Aan de stengels zitten meestal zoveel bloemknoppen, dat je er weken plezier van hebt. De naam komt uit het Grieks. Hemera betekent dag en kallos betekent schoonheid.

De stevige bloemstengels ontwikkelen zich vanuit een grasachtig blad. De bloemen variëren enorm. Ze hebben andere kleuren, vormen en tekeningen. Ook de grootte is verschillend. De bloem van een daglelie kan een doorsnede van maar liefst dertig centimeter bereiken.

Kleuren
De hoofdkleuren van een daglelie zijn oranje, geel en bruin en alles wat daar tussenin zit. De Hemerocallis groeit zowel in de zon, halfschaduw als schaduw. Vooral in voedzame, humusrijke grond doet de daglelie het prima.

Je kunt daglelies ook in een pot zetten. Je kunt dan het beste kiezen voor cultivars van kleinere soorten, zoals de roodroze ‘Two to Tango’. Zorg er wel voor dat ze voldoende water krijgen, want door het blad belandt het meeste regenwater naast de pot.

Bloei
De vroege daglelie bloeit in juni, de middelvroege in juli en de late in augustus. Door de Hemerocallis slim aan te planten, kun je er dus drie maanden lang van genieten. Je hoeft de uitgebloeide bloemen niet te verwijderen, maar het ziet er natuurlijk wel mooier uit als je ze wel weghaalt.

Lees meer  Bladcompost maken