Door zijn pastelkleurige bloemen en heerlijke zoete geur is de eenjarige Lathyrus odoratus een van de meest romantische bloemen. Zaai ze in het voorjaar voor een eindeloze bloemenzee! Er zijn heel veel verschillende siererwten, de oudste stammen al uit de 18e en 19e eeuw. Door allerlei kruisingen is Lathyrus inmiddels verkrijgbaar in een ongekend scala aan tinten, van wit tot roze, blauwe, purper en rood tot oranje en lichtgeel.

lathyrus zaaien

Bijzondere cultivars
Wil je bijzondere cultivars zaaien, snuffel dan eens in de online zadenlijsten van zaadbedrijven en kwekers van een- en tweejarigen. Probeer bijvoorbeeld ’Prince of Orange’ (zalmroze met zachtoranje gloed), ’Queen Alexandra’ (helder scharlakenrood) of ’Painted Lady’ (pittig roze met wit). Deze laatste stamt uit 1737 en heeft – zoals de meeste ouderwetse rassen – kleinere bloemen dan de moderne, meer doorgekweekte cultivars maar de geur van een ouderwetse soort als deze is des te sterker.

Wist je dat Lathyrus-bloemen veel nectar bevatten? Vlinders, bijen en hommels zijn er dol op!

lathyrus in de tuin

Bedwelmend aroma
Voor wie gaat voor een bijna bedwelmend aroma is Lathyrus odoratus ’Matucana’ een aanrader. Deze in Peru ontdekte siererwt die al vanaf eind 17e eeuw in Europa bekend is, heeft relatief kleine, tweekleurige bloemen – paarsviolet met donkerblauw – en een ongekend intens, friszoete geur waar andere Lathyrussen niet aan kunnen tippen.

lathyrus voorzaaien

Klik hier voor tips voor het kweken van Lathyrus.

Lees meer  Gentiaan: tuinplant van de maand augustus