De laurier is bekend als keukenkruid, maar is ook een verdienstelijke tuinplant. Vooral in pot komt het laurierboompje goed tot zijn recht. Laurier is niet zo winterhard, dus laat je niet verrassen door een plotselinge nachtvorst en breng de plant op tijd naar de winterberging.

Beste standplaats
Laurier komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten (Iran/Irak) en houdt van warme temperaturen. Een plek in de zon is dus prima. Zet jonge planten in rijke aarde die goed draineert en probeer schrale wind te vermijden. Omdat laurier niet winterhard is, kun je de plant het beste in een pot zetten. Jonge planten zijn gevoeliger voor vorst dan oudere exemplaren. laurier-shutterstock_2778
Zaaien
Laurier is tweehuizig, je hebt dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig voor zaadvorming. Ons klimaat is eigenlijk te koel voor laurier dus je ziet de bessen maar zelden verschijnen. Ook is het vrij moeilijk om de planten uit zaad op te kweken. Het kan binnen 10 tot 20 dagen, maar het kan ook zomaar een half jaar duren.

laurier
Stekken
Ook het stekken van laurier is lastig. Belangrijk is een relatief hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Snijd kopstekken van ongeveer 10 cm in de nazomer of het begin van de herfst, doop ze in stekpoeder en pot de stekken op in stekgrond. Geef voldoende water. Trek er een plastic zakje overheen zodat het lekker vochtig blijft. Zodra de stek echt wortels heeft gevormd, mag je de zak verwijderen. Je kunt met bodemwarmte (18-20 °C) stekken of de stekken in de warme kas houden.

Lees meer  K(l)eurig opgepot

Vormsnoei
Laurier is uitstekend geschikt voor vormsnoei. Je kunt het boompje bijvoorbeeld in bol-, kegel-, spiraal- of piramidevorm snoeien.

laurier gedroogd
Gebruik
Laurier kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. Vers hebben de blaadjes een sterkere smaak dus pas ze met mate toe. Eén laurierblad is vaak al genoeg als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, stoofpot of saus. Laurier moet je meekoken. Verwijder het blad vlak voor het opdienen van het gerecht. Laurier maakt deel uit van het befaamde bouquet garni (een bundeltje tijm, peterselie en laurier dat je laat meetrekken in een gerecht).

Lees meer over laurier in het magazine Tuinseizoen.