Pioenrozen zijn schitterende bloemen, erg jammer dus als ze niet bloeien… Het niet bloeien van een pioenroos kan verschillende oorzaken hebben. Misschien helpen we je met een van onderstaande tips.

Te diep geplant

Een pioenroos die te diep geplant is, gaat niet bloeien. Plant een vaste plant pioen daarom met de neuzen net onder de grond. Een boompioen moet juist diep worden geplant; zorg dat de entplek zo’n 15 cm onder de grond komt

Lees meer over pioenrozen planten.

pioenroos

Even geduld

Bij een pas geplante of verplante pioen kan het een paar jaar duren voordat hij bloeit. Wees dus geduldig… Wil je een pioenroos verplanten, doe dat dan in oktober als de plant net in rust is. Door de pioen meteen ook te delen, zou je eerder bloei kunnen verwachten.

Goede grond?

Op arme en droge grond geeft een pioen nauwelijks of geen bloemen. Verrijk de bodem rondom de plant in het najaar met compost en oude stalmest. Verbeter het vochtvasthoudend vermogen van zandgrond eventueel met bentoniet.

tuinieren op kleigrond, pioenroos, waarom bloeit mijn pioenroos niet, tuinseizoen

Zware kleigrond

Ook op zware kleigrond heeft een pioenroos het moeilijk. Verbeter ook hier de grond met compost en werk er zo nodig basaltmeel doorheen, dit maakt de grond ruller.

Onderhoudsbemesting

Geef als onderhoudsbemesting twee keer per jaar (liefst organische) mest met een laag stikstofgehalte; als de scheuten boven de grond komen en na de bloei.

pioenen

Uitgeput

Staat je pas geplante pioen op een plek waar al eerder pioenen stonden? Dan kan de bodem voor pioenen zijn uitgeput. Plant pioenen altijd op een nieuwe plek of ververs de grond ter plekke.

Lees meer  Fruitbomen snoeien

Lees hier meer over pioenrozen!