Lavendel snoeien is niet moeilijk en hoeft maar twee keer per jaar te gebeuren: voor de bloei in april en direct na de bloei in september. Lees hieronder hoe je het snoeien van je lavendel het beste aanpakt. 

Wanneer moet je lavendel snoeien?

April en na de bloei (veelal september) zijn dé momenten om lavendel te snoeien.

  • April
    Heb je in april nog te maken met nachtvorst? Wacht dan nog even met lavendel snoeien zodat de snoeiwonden niet zullen bevriezen.
  • September
    Door hem direct na de bloei te snoeien houd je lavendel veel beter in vorm. Je voorkomt  dat de struikjes onderaan kaal worden of snel uit elkaar vallen. Wanneer lavendel nog tot ver in oktober bloeit – door een warme nazomer – kun je hem beter niet meer snoeien en wachten tot het voorjaar. De net gesnoeide planten kunnen zo niet bevriezen door eventuele (nacht)vorst.

Hoe moet je lavendel snoeien?

De basisregel bij lavendel snoeien is dat je nooit tot op het kale, verhoute deel knipt. Zorg dat er tenminste nog één grijsgroen vlak aan de plant zit, anders zal de lavendel niet meer uitlopen. Houd dit in je achterhoofd wanneer je in het voorjaar de lavendel flink terugsnoeit. Dit mag gerust tot zo’n 15 cm boven de grond. In het najaar kort je de struik alleen een stukje in en verwijder je de uitgebloeide bloemstelen.

Tip: Gooi het snoeiknipsel niet weg! Laat het drogen, doe wat in een katoenen zakje en leg dat in de linnenkast.

Bekijk deze video waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het beste lavendel kan snoeien eind maart, begin april (voor de bloei):

Lees meer  Hoe snoei ik... Veel gestelde vragen over snoeien beantwoord

Oude, verhoute lavendel redden

Ben je regelmatig vergeten om je lavendel te snoeien? Grote kans dat het struikje dan kaal wordt en helemaal verhout. Is het dan tijd om de lavendel weg te gooien? Misschien. Maar kijk eerst of je in het hart van de plant nog nieuwe scheuten ontdekt. Knip dan de verhoute delen van de lavendel ver terug zodat het zonlicht de nieuwe scheuten bereikt.

De lavendel in de onderstaande video is al een tijdje niet gesnoeid. Gelukkig is hij nog wel te redden. Bekijk hieronder hoe je verwaarloosde lavendel kan snoeien!

 

Lavendel fleurt je tuin op

Lavendel hoort al jaren tot de lievelingsplanten en dat met zo’n heerlijke geur niet verwonderlijk. En wat dacht je van de prachtige paarse kleur? Daar fleurt menig tuin van op. Bovendien zijn ook vlinders en bijen zijn er dol op.  Wist je dat niet alleen de bloemen maar ook het mooie grijsgroene blad van lavendel, bijzonder aromatisch is? De plant gedijt het best op goed doorlatende, schrale grond. Water en mest zijn niet nodig (tenzij de plant in pot staat), dan groeit hij veel te weelderig.

Afbeelding: Vlinder op lavendel - lavendel snoeien

Creatief met lavendel

Breng met de geur van lavendel wat extra ontspanning in huis. Een zakje met wat gedroogde lavendel erin is zo gemaakt en ideaal voor op je nachtkastje of in je kledingkast. Wil je wat creatiever met lavendel aan de slag, maak dan een eigen geurkussen of geurkrans. Leuk om te doen en een decoratieve aanwinst voor je huis!

 

Uitgelicht beeld: Iverde