Hazelaars (Corylus avellana) komen uit de berkenfamilie. De vrucht van de hazelaar is de bekende hazelnoot. Hazelaars zijn er echter in veel soorten en maten. Hieronder enkele rassen op een rijtje.

lekkere hazelaar rassen

Zelfbestuivende hazelaar

Een echte topper onder de hazelaars is Gunslebert. Deze zelfbestuiver produceert grote, smakelijke noten. De productie ligt hoger met een kruisbestuiver in de buurt. Bloeit in januari-maart met geelgroene katjes. Staat liefst op een plekje in de zon tot halfschaduw.

lekkere hazelaar rassen

Langzame groeier
Webb’s Prize Cob is een zeer goed en vrij vroeg ras; soms kun je al in september oogsten. Dit ras groeit alleen niet zo snel, wat hem daarom juist heel geschikt maakt voor kleinere tuinen. Dit ras is niet zelfbestuivend dus heeft een bestuiver nodig. De noten zijn groot en langwerpig en smaken zoet. Plant hem in de volle zon in vochtige en vruchtbare, goeddoorlatende grond.

Goede bestuivers
Wil je goede bestuivers in je tuin om bijvoorbeeld de Webb’s Prize Cob aan noten te helpen? Dan zijn onder meer Halle’sche Riesen en Cosford goede kanditaten. Beide rassen zijn uitstekende bestuivers. Verder produceren ze grote noten, maar ze groeien beide ook vrij breed uit.

Productieve hazelaar
Wil je naast noten ook een echt decoratieve struik, kies dan voor de Rode Zellernoot. Het blad van dit ras is mooi roodbruin. Bovendien is de struik redelijk productief, al zijn de noten niet zo groot. Wel hebben ze een mooie donkere kleur en smaken ze heel lekker.lekkere hazelaar rassen

Meer weten over hazelaar in eigen tuin? Lees het hier!

Lees meer  5 tips voor balkon en dakterras