Met je tuin bemesten zorg je ervoor dat  je planten goed te groeien en uitbundig te bloeien. Een plant heeft stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) nodig. Stikstof zorgt voor een goede groei, fosfor bevordert de wortelvorming en kalium werkt positief op bloei en vruchtvorming, maar ook op de stevigheid en afrijping van de plant.

 

Kunstmest

Je tuin bemesten met kunstmest is goedkoop en het bevat hoge gehaltes aan voedingsstoffen. Gebruik voor de tuin kunstmest die zowel stikstof, fosfaat als kalium bevat (N+P+K); wat extra magnesium (Mg) erbij is nog beter. Kunstmest lost makkelijk op, zodat planten een snelle oppepper krijgen.
Er bestaan ook kunstmestkorrels met langzame afgifte, waaruit de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen; soms bevatten ze ook sporenelementen. Vul kunstmest aan met bijvoorbeeld compost om je tuin van alle voedingsstoffen te voorzien.

 

Organische mest

Mest van dierlijke of plantaardige oorsprong noemen we organische mest. Gedroogde koemest en oude stalmest bevatten alle voedingsstoffen, inclusief sporenelementen. Daarnaast zijn er mestsoorten voor specifieke tekorten, zoals bloedmeel (rijk aan stikstof), beendermeel (rijk aan fosfor) en vinassekali (rijk aan kalium).

Organische mest werkt geleidelijk, maar langdurig. Dat komt omdat de voedingsstoffen eerst door het bodemleven moeten worden omgezet naar stoffen die de plant op kan nemen. Bij koud weer duurt dit langer dan ’s zomers; de tuin bemesten doe je daarom in de lente bijtijds, zodat de nutriënten beschikbaar zijn als de plant begint te groeien.

 

Compost

Je tuin bemesten met compost maakt kleigrond luchtiger en verbetert de drainage, terwijl op zandgrond water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden. Erg veel voedingsstoffen zitten er niet in, maar wel veel onmisbare sporenelementen. Ook is compost rijk aan organisch materiaal, dat uiteindelijk als humus in de grond terugkeert. Strooi compost royaal tussen de vaste planten; uiteindelijk zullen de wormen het goedje wel door de toplaag werken.

Lees meer  Stap voor stap zaailingen verspenen

Bekijk ook: Milieuvriendelijk en veilig bemesten