Het gaat om een voortuinruimte gelegen in een kleine oplopende straat in Appelterre (Ninove). Wanneer we aan ‘De Vlaamse voortuin’ denken, krijgen we spontaan een beeld voor ogen. Een oprit, rechte toegang naar de voordeur, een gazonnetje omzoomd door enkele heesters, éénjarigen en een conifeer of twee, drie.

Veel voortuintjes in het Vlaamse land getuigen van weinig inspiratie. De eigenaren van deze woning wilden dat taboe doorbreken en vroegen een originele voortuin te ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aangepast is aan hun wensen.

Praktische elementen
Een voortuin moet natuurlijk een aantal praktische elementen bevatten. Links en rechts van de woning moest er een doorgang of oprit zijn. Die is voorzien van twee metalen vleugelpoorten. Omdat de eigenaren regelmatig bezoek krijgen waren drie extra parkeerplaatsen een must. Voor de rest kreeg de ontwerper carte blanche.

Het moest een eigentijds ontwerp worden dat aansluit bij de architectuur en materiaalkeuze van de woning. Een kleine moeilijkheid die opgelost diende te worden was het hoogteverschil.

Visitekaartje
Een voortuin is en blijft het visitekaartje van je woning. Daarom werden ook de verschillende lijnvoeringen van de woning in de tuin doorgetrokken. Voor de verhardingen werd gekozen voor een grijze gepolierde beton. Dit materiaal is flexibel naar uitvoering toe en makkelijk in onderhoud.

Ten opzichte van de blanke muur is gekozen om met water te werken. De waterpartij moet het hoogtepunt van de tuin worden. Dus werd er gekozen om met een verheven bak te werken in blauwe hardsteen, die overloopt via een waterval in een kleiner filterend gedeelte.

Lees meer  Mooie tuin? Zo doe je dat!

Als extraatje komt er een klein kunstwerkje in de waterpartij. Er zijn een aantal stalen buisjes in een opvallende kleur geschilderd en in de vijver geplaatst. De grijze/witte kleuren van de harde materialen staan in contrast met de kleurrijke beplanting.

Scheidingswanden
De indeling van de voortuin wordt gevormd door een aantal muren in schanskorven opgevuld met keien. Hierdoor wordt er een afscheiding voorzien ten opzichte van de extra parkeerplaatsen. Een bijpassende verlichting werd voorzien op deze stenen scheidingswanden. Dit om het geheel ook ’s avonds aantrekkelijk te maken.

Deze zijn opgebouwd uit een onderfundering met daarop kunststof honingraten die opgevuld werden met fijn porfierslag. In contrast met de lichte kleur van de gepolierde beton.

Het geheel is een frisse functionele voortuin die onmiddellijk opvalt in de straat.

Details

Soort: Voortuin
Grootte: Klein (<100 m2)

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.benp@vipmedia.nl