In oktober ligt de moestuin er wat verlaten bij. Maar ook nu zijn er klusjes die gedaan moeten worden. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

moestuinklusjes-oktober---s
1. Groenten inkuilen
Een bewaarmethode die al eeuwenlang wordt toegepast, is het inkuilen van groenten. Je stopt eigenlijk gewoon een deel van de groenten in de grond of een bak met zand die je vochtig houdt. Opgelet: geen vorst want dat leidt tot schade. Een aantal groenten die je kunt inkuilen:
1. wortelen
2. rode biet
3. prei
4. knolselderij

moestuinklusjes oktober

2. Kruiden planten
Kruiden met een houtige stengel plant je beter in het najaar zodat ze zich kunnen voorbereiden op de komende winter. Plant nu dus bijvoorbeeld nog tijm, rozemarijn en salie planten. Geef voldoende water en bescherm, indien nodig, tegen dreigende nachtvorst.

salie-moestuinklusjes-630

3. Kleine haagjes planten
Misschien wil je wel een aantal lage haagjes in je kruidentuin, moestuin of siertuin? Plant nu Ilex crenata ’Dark Green’, buxus of Sarcococca, een laagblijvende heester die je in vorm kunt snoeien.

moestuinklusjesoktobershutt

4. Pompoenen oogsten
Heb jij pompoenen in de tuin? Haal deze dan nog voor de eerste nachtvorst naar binnen. Kijk goed in elk hoekje, want er weet zich altijd wel een exemplaar te verstoppen. Eet- of bewaarpompoenen zijn niet vorstbestendig en moeten dus naar binnen gehaald worden.

narcis bollen planten
5. Opruimen en bollen planten
Ruim verder alle plantenresten op en stop gauw nog een aantal bolgewassen in de grond, voor het te laat is. Want bollen plant je voor het gaat vriezen!

Meer weten over bollen? Klik hier voor tips.

Lees meer  Feestelijk kerstrecept nodig? Kerstkrans met zalm