Niet alleen heesters en kleine bomen zijn in de winter heel aantrekkelijk. Ook deze planten verdienen wel wat extra aandacht. Ze stelen in de winter de show!

1. Schoenlappersplant

Bergenia heet schoenlappersplant, omdat schoenlappers hem vroeger wel gebruikten; de bladeren bevatten een was waarmee doffe schoenen weer glans krijgen. Het cordifolia in zijn officiële naam Bergenia cordifolia betekent ‘hartvormig blad’. Een hele bekende is Bergenia ’Abendglut’, maar zoek vooral verder, er zijn enorm veel variaties in kleur en vorm.

Mooie planten in de winter

2. Purperklokje

Je moet een beetje geluk hebben met Heuchera micrantha ’Palace Purple’. Dat wil zeggen: een milde winter. Dan behoudt het purperklokje zijn blad: donkerrood in een wintertuin, hoe mooi is dat! Zet hem wel in de (half)schaduw, anders heeft hij (’s zomers) snel last van zonnebrand.

Mooie planten in de winter

3.Ezelsoor

Het blad van ezelsoor (Stachys byzantina ’Big Ears’) wordt vanaf de herfst steeds wolliger, maar behoudt zijn groengrijze tint. Hoewel regenbuien hem tegen de grond meppen, komt ezelsoor altijd weer overeind. Combineer ze met andere planten met een vleug grijsgroen in hun blad, zoals lavendel of salie.

Mooie planten in de winter

4. Maagdenpalm

Vinca minor, de kleine maagdenpalm, en Vinca major, de grote, zijn typisch planten voor tuiniers met weinig tijd. Deze altijd groene bodembedekkers tonen je al in het vroege voorjaar (zeker op een zonnig plekje) hun schitterende sterachtige bloemen. Er is ook een vorm met witgerand blad, V. major ’Variegata’.

Vinca minor is een prachtige bodembedekker! Meer mooie bodembedekkers vind je hier.

Lees meer  Showtuin met islamitische invloeden