Een saaie tuin met lelijk zicht op aangrenzende garages en een naburig bedrijf veranderde in een aantrekkelijke leeftuin met veel zitruimte. Met vaste zit/ligbanken, een buitentafel met een uitsparing om een vuurtje te stoken én mediterrane planten voor een zomerse vakantiesfeer. Tuinarchitect Geert Merlevede legt uit welke tips en trucs hij toepaste.

Tuin
Achtertuin van 8 m breed en 32 m diep, gericht op het noorden. Alleen het gedeelte tot aan de berging/carport is gerenoveerd, dit deel is 22 m lang.

Woning
Oudere rijtjeswoning met moderne uitbouw.

Bewoners
Gezin met drie kleine kinderen.

Wensen
1. Tuin om in te ontspannen
2. Oplossing voor niveauverschillen
3. Oplossing voor lelijke tuinmuur
4. Goede verbinding naar berging/carport achterin
5. Weinig onderhoud

10 tips van de tuinarchitect
1. De schuin aflopende tuin is verdeeld in drie vlakke gedeelten, gescheiden door brede traptreden gemaakt van trottoirbanden. Hierdoor is het mogelijk om tuinmeubels te plaatsen en deze vlakken als zitruimte te gebruiken.

2. De tuin is eigenlijk één groot terras maar door de speelse combinatie van tegels en grind voelt dit niet zo aan.

3. Het zicht op storende elementen in de omgeving is gecamoufleerd met bamboe en bomen. De wintergroene bamboes (Fargesia robusta, Phyllostachys aurea en Pseudosasa japonica) weren het hele jaar door de inkijk en zorgen voor een mooie groene structuur.

4. De vaste zit/ligbanken en multifunctionele buitentafel – in de uitsparing kan een vuurtje worden gestookt, onder de tafel is ruimte voor houtopslag – nodigen uit om naar buiten te gaan.

5. De pergolaconstructie met spankabels boven het terras verbindt het terras dat er al lag met de nieuwe tuin. Als deze constructie eenmaal door de druif begroeid is, dan omkadert deze het zicht naar de tuin wat voor dieptewerking zorgt.

Lees meer  Special Tuinontwerp vol tuininspiratie

6. Het gestucte tuinmuurtje is decoratief en verlengt het zicht naar achteren. Bovendien is dit muurtje heel praktisch gedeeltelijk op zithoogte en houdt het de bamboe erachter binnen de perken.

7. Het kleine waterelement zorgt voor een rustgevende sfeer.

8. De bestaande berging is donkergrijs geverfd om aan te sluiten bij de tinten van de woning.

9. De Perzische slaapboom (Albizia julibrissin) vlakbij het bestaande terras zorgt vanuit de woning gezien voor meer diepte.

10. De drie bomen (Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ ofwel valse Christusdoorn) in het grindpleintje bij de berging camoufleren niet alleen het zicht op de achterliggende gebouwen; op termijn kan hier ook een hangmat worden opgehangen.

De tuin is aangelegd door Tuinen Hoflack.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Tuinontwerp 2 – 2014.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Middel (100-500 m2)
Ligging: Noord

Gegevens ontwerper

Geert Merlevede
Hospitaalstraat 27a
8908 Vlamertinge