In ieder gazon vind je wel wat mos tussen het gras, maar door te verticuteren is dat al snel opgelost. Vervelender  wordt het wanneer het mos je gazon ontsiert, of de grasplantjes er last van hebben.

Oorzaken en oplossingen mos in het gazon

Vind de oplossing tegen mos in je gazon door na te gaan wat de oorzaak kan zijn:

  • Te diep maaien Dit put de reserves van het gras uit, wat mos in de hand werkt. Maai in het voor- en najaar wat hoger, net als ’s zomers bij droogte.
  • Niet genoeg voeding Gras heeft voldoende voeding nodig om optimaal te groeien. Bemest minimaal twee keer per jaar.
  • Te zure grond Bepaal de pH-waarde met een testkitje. Strooi in voor- en najaar kalk als de pH lager is dan 5.
  • Slechte afwatering Verdichte grond blijft lang vochtig. Prik met een riek of spitvork gaatjes en veeg daar scherp zand in.
  • Te weinig zon Gebruik op plekken met minder licht een gazonmengsel voor schaduw.

Grond een keer extra verticuteren 

Het kan geen kwaad om in het voorjaar de grond een keer extra te verticuteren en te beluchten. Daarmee haal je het mos weg en zorg je dat het de grond niet verstikt.

Zaai gras bij om mos in je gazon tegen te gaan

Door op de kale plekken in je gazon gras bij te zaaien, geef je mos minder de kans in je grasperk. Het inzaaien van gras kun je het beste in de periode maart t/m mei of augustus t/m oktober doen. Kies voor dit tuinklusje een windstille dag en zorg ervoor dat de grond niet te droog is.

Lees meer  Gras zaaien

mos in gazon bijzaaien

Mosbestrijders voor het gazon

Heb je de mogelijke oorzaken van mos aangepakt, maar blijf je last houden van mos in je gazon? Overweeg dan om een (ecologische) mosbestrijder te gebruiken.

Hoe ga jij het mos in het gazon te lijf?

We zijn benieuwd! Ben jij er al achter wat de oorzaak is van het mos in je gazon en heb jij het aan kunnen pakken? Laat het ons weten in de reacties hieronder.