In bijna elk gazon komt wel wat mos voor, maar wanneer het je grasmat begint te overheersen, is het tijd om actie te ondernemen. Hier lees je hoe je het beste mos uit je gazon kunt verwijderen.
Mos kan het gras verstikken en de groei van een gezond gazon belemmeren. Gelukkig zijn er naast verticuteren andere effectieve manieren om mos te verwijderen en te voorkomen.
Oorzaken en oplossingen mos in het gazon
Om mos in je gazon blijvend aan te pakken, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Hieronder de meest voorkomende redenen en hun oplossingen:
- Te diep maaien
Dit put de reserves van het gras uit, wat mos in de hand werkt. Maai in het voor- en najaar wat hoger, net als ’s zomers bij droogte. - Niet genoeg voeding
Gras heeft voldoende voeding nodig om optimaal te groeien. Bemest minimaal twee keer per jaar. - Te zure grond
Bepaal de pH-waarde met een testkitje. Strooi kalk in het voor- en najaar als de pH lager is dan 5. - Slechte afwatering
Verdichte grond blijft lang vochtig. Prik met een riek of spitvork gaatjes en veeg daar scherp zand in. - Te weinig zon
Gebruik op plekken met minder licht een gazonmengsel voor schaduw.
Je gras extra verticuteren om mos te verwijderen
In het voorjaar (en indien nodig in het najaar) is het verstandig om je gazon te verticuteren. Dit proces verwijdert mos en vilt, waardoor gras weer voldoende lucht, water en voedingsstoffen krijgt. Na het verticuteren is het slim om je gazon te bemesten en indien nodig bij te zaaien om mos in je gazon blijvend te bestrijden.
Zaai gras bij om mos in je gazon tegen te gaan
Door op de kale plekken in je gazon gras bij te zaaien, geef je mos minder de kans in je grasperk. Het zaaien van gras kun je het beste in het voor- of najaar doen. Kies voor dit tuinklusje een windstille dag en zorg ervoor dat de grond niet te droog is.
Mosbestrijders voor het gazon
Heb je de oorzaak van mosgroei aangepakt, maar blijft het probleem aanhouden? Dan kun je overwegen om een mosbestrijder te gebruiken. Kies bij voorkeur voor een ecologische mosbestrijder, dat is een stuk beter voor een biodivers gazon. Zo kun je mos uit je gazon verwijderen en genieten van mooi, gezond gras.
Veelgestelde vragen over mos in het gazon
- Hoe vaak moet ik mijn gazon verticuteren?
Bij hardnekkig mos tussen je gras kun je twee keer per jaar verticuteren: in het voorjaar en in het najaar. Bij een gazon met weinig mos is één keer per jaar voldoende. - Helpt bekalken direct tegen mos?
Nee, bekalken voorkomt vooral toekomstige mosgroei door de zuurgraad van de bodem te verbeteren. Het is belangrijk om ook te verticuteren en te bemesten voor het beste resultaat. - Kan ik mos verwijderen zonder verticuteren?
Ja, maar het is minder effectief. Je kunt mos handmatig uitharken en het gazon extra bemesten en doorzaaien om het gras te versterken. - Wat is beter: chemische of ecologische mosbestrijders?
Ecologische mosbestrijders zijn veiliger voor het milieu en het bodemleven. Chemische middelen werken snel, maar kunnen schadelijk zijn voor andere planten en dieren.
Hoe ga jij het mos in het gazon te lijf?
We zijn benieuwd! Ben jij er al achter wat de oorzaak is van het mos in je gazon en heb jij het aan kunnen pakken? Laat het ons weten in de reacties hieronder.
Er zijn ook mos onvriendelijke meststoffen. Deze zijn gemaakt om de bodem zo goed mogelijk te voorzien van de juiste voeding tegen mos.
Op www.sanaflore.nl kun je de Sana Mos Onvriendelijk aanschaffen.
Deze heb ik zelf gebruikt in het najaar (is tevens een najaarsmeststof) en nu in het vroege voorjaar. Zo help je de bodem en het gras zich zo goed mogelijk te wapenen tegen mos. Het is een organische meststof die uitzonderlijk lang werkt. En duurzaam geproduceerd. Vind ik persoonlijk erg belangrijk.