Wanneer het warm en droog weer is en de zon fel schijnt, kunnen je planten wel wat extra aandacht gebruiken. Planten water geven in de zon kan, maar het liefst bij de wortels. Wij zetten een aantal andere handige tips voor je op een rij. 

1. Potplanten bij warm en droog weer

Zet planten in pot bij grote hitte eventueel uit de zon. Zet een schotel onder potten met hosta’s, oleanders en andere planten die veel water vragen. Zorg bij het water geven dat er ook water in de schotel staat, zodat deze dorstige planten niet uitdrogen.
planten in pot

2. Water geven

Verwen je tuinplanten niet teveel met water maar is watergeven echt nodig, giet of sproei dan bij voorkeur ’s avonds. Dit is het meest efficiënt omdat er geen water verdampt en de planten de hele nacht hebben om het vocht op te nemen. Ook voorkom je zo dat de planten verbranden. ’s Avonds geen tijd? Geef je planten dan ’s morgens voor de zon op komt al water.

Waterput in de tuin

Heb je veel dorstige planten, maar wil je zo min mogelijk water uit de kraan geven, denk dan eens aan een waterput. Want bij aanhoudende droogte is je regenton waarschijnlijk ook zo leeg.  Informeer voor je een waterput laat maken of je hiervoor een vergunning nodig hebt of dat er een meldingsplicht is. planten watergeven

3. Laat het gazon met rust 

Maai het gras niet nu er een warme, droge week is voorspeld. Kort gemaaid gras droogt namelijk heel snel uit.
warm en droog weer: hoe zit dat met grasmaaien?
Lees ook: 10 x planten die bestand zijn tegen een droge zomer

Lees meer  Schaduwplanten op een rij

4. Even niet snoeien

Snoei nu geen buxus of andere wintergroene planten (zoals Choisya). De felle zon zorgt dat de malse blaadjes verbranden waardoor ze dor en bruin worden.
warm en droog weer: choisya

5. Hortensia’s beschermen

Leg een laken over je boerenhortensia’s zodat de bloemen niet verbranden in de felle zon. Je kunt er ook een parasol boven plaatsen.
warm en droog weer: hortensia beschermen
Tip: Ook mulchen is goed bij droog en warm weer.