Even een nootje kraken. Verse walnoten- misschien heb je ze wel uit je eigen tuin?- horen bij de herfst. Walnoten passen prima in deze uiensoep met Cantal, kaas afkomstig uit het Franse Massif Central.

Ingrediënten (voor 4 pers.)

– 20 verse walnoten
– 6 uien
– 2 volle el roomboter
– 4 knoflooktenen, gepeld, gekneusd
– 1 1/4 tot 1 1/2 l (licht)gezouten bouillon naar eigen voorkeur: rund, gevogelte of    groente
– royaal, vrij grof gemalen, peper
– 4 sneetjes stevig boerenbrood
– 200-250g Cantal, grof geraspt of in dunne plakjes
– extra brood

Bereidingswijze

Hak de gepelde walnoten grof, of leg ze op het werkvlak en breek ze met een deegroller. Hak nu de gepelde uien in heel dunne ringen en halveer deze. Smelt de boter dan in een soeppan en laat hem nootbruin worden. Wentel de uien er snel door, temper nu het vuur en laat ze 5 min garen. Mogelijk moet je nu iets meer boter of vet toevoegen. Doe hierna de gepelde, gekneusde knoflooktenen erbij en laat het geheel nog eens 15-20 min onafgedekt langzaam garen en bruineren. Voeg indien nodig nog wat boter toe.

Verhit de grill zo nodig voor.

Roer nu de bloem door het uienmengsel en laat kort en al roerend doorgaren. Verwarm dan de bouillon, giet deze geleidelijk roerend bij de uien. Draai er peper over en roer nog eens. Schenk de soep in vier ovenvaste kommen, leg dan in elke kom een goed passende snee brood, verdeel daar de helft van het grove notengruis over, gevolgd door de kaas, en gratineer de soep in de oven tot de kaas bubbelt en lichtbruine blaasjes vertoont. Strooi er pal voor serveren nog wat notengruis over en serveer de soep met extra brood. Eet ze!

Lees meer  Gezonde grond – De moestuin van Angelo

Tip

Neem liefst een stuk dat al flink gerijpt is, zodat de nootachtige smaak lekker uitkomt.

Bekijk het recept in Tuinseizoen november-december