Rozen geven veel kleur, geur en gezelligheid in de tuin. Natuurlijk wil je deze prachtige bloemen de beste verzorging geven. Hans van Hage van Rozenkwekerij De Bierkreek geeft wat rozentips!

Standplaats

Rozen houden van zon, voldoende luchtcirculatie en voedzame grond, die goed vocht vasthoudt. Klimrozen hebben véél meer aandacht nodig; vaak staan ze bij een muur en is het veel te droog. Graaf dus een gigantisch plantgat en meng daar meteen twee zakken goede potgrond door.

rozen-water-geven

Water

Geef je klimroos ook af en toe in een keer 100 liter water, bijvoorbeeld elke twee maanden.

rozen en koffiedik

Bemesten

Bemest je rozen in maart en juni. Wij maken hier ‘Mest op maat’, afgestemd op verschillende grondsoorten en op het seizoen. Daarin zitten ook speciale stoffen die het bodemleven verbeteren. Wil je liever zelf iets kopen, pak dan geen kunstmest maar neem organische mest, die bevat onmisbare sporenelementen. Ecostyle en DCM zijn hele goede, of gebruik goede koemestkorrels.

rozen-onderhoud

Rozenmoeheid

Wil je een roos planten waar eerder rozen in de grond stonden, dan bestaat er zo’n 20% kans op rozenmoeheid: je nieuwe roos wil dan niet goed groeien omdat hij belaagd wordt door wortelaaltjes. Hiervoor zijn drie oplossingen:
1. Rooi de oude rozen bijtijds, graaf de grond af en wissel die om met grond van elders uit de tuin.
2. Zaai op de betreffende plek één jaar kleinbloemige afrikaantjes (Tagetes patula), die je na de bloei onderspit.
3. Of graaf een royaler plantgat, meng daar goede potgrond door en gebruik bij het aanplanten Rootgrow. Dat bevat wortelmycorrhiza, die de opname van water en voedingstoffen door je roos gunstig beïnvloeden, zodat hij beter aanslaat.

Lees meer  Blad in de tuin

Beschermen tegen vorst

Geënte planten, bijvoorbeeld rozen, zijn vaak kwetsbaar op de plek waar de cultivar met de onderstam vergroeid is (de entplaats, een soort knobbel). Bescherm ze daarom voor de winter begint en er strenge vorst op kan treden. Omdat de entplaats vaak een zwakke plek is wordt er geadviseerd om struikrozen een paar centimeter onder de grond te planten. Is dat bij jouw rozen niet gebeurd, aard de roos dan aan door een heuveltje grond over het hart van de struik op te werpen. Zo is de entplaats ’s winters goed beschermd. Bij een stamroos bevindt de entplaats zich op ongeveer een meter hoogte, aanaarden werkt hier dus niet. Pak de kroon bij strenge vorst in: doe er een tuinzak van vliesdoek overheen of gebruik een vuilniszak waarin je ventilatiegaatjes prikt. Mooier is het om de entplaats in te pakken in stro, dat je met een touwtje vastbindt. Je kunt de kroon alvast een stukje terugsnoeien, dat werkt handiger en voorkomt ook dat er bij storm takken uitbreken.

 

 

Bekijk ook: 
Tips tegen bladluizen in rozen
5 ijzersterke rozen

5 ijzersterke rozen

Meer tips en informatie vind je bij Rozenkwekerij De Bierkreek.