In feite kreeg de tuinontwerper bijna carte blanche van de eigenaars. Daar ze beiden werken, wilden ze zoals bijna iedereen een onderhoudsvriendelijke tuin in een hedendaags jasje. Achteraan de tuin ligt een beschermd natuurgebied waar wel wat wandelaars en fietsers gebruik van maken, dus een beetje privacy was gewenst. Dit zonder afbraak te doen aan het zicht op het achterliggend stukje natuur.

Daar het een kleine tuin is en genieten toch wel als prioritair beschouwd wordt, is er voor gekozen om een loungetuin te ontwerpen. De lengterichting van de tuin was belangrijk, door deze te accentueren kreeg het project meer diepte.

Zicht-assen
Ook de link met de verschillende ruimtes in de woning was belangrijk. Een tuin is het verlengde van de woning en daarom moest er ook rekening gehouden worden met de zicht-assen. Vanuit de leefruimte is er dan ook een prachtig zicht op de gehele tuin.

Aan deze leefruimte is een groot terras voorzien in megategels (100 bij 100 cm) in combinatie met een terras in tropisch hardhout (Ipe). De grote tegels verruimen de ruimte en de open voegen versterken de lijnvoering van de tuin.

Ondiepe vijver
Tussen het gazon en de terrasrruimte ligt een ondiepe vijver van 3 bij 6 meter. Er zijn geen waterplanten voorzien. De waterspiegel is hier van belang. ’s Avonds wordt het wateroppervlak van onder het terras verlicht via een LED-strip.

Een tweede loungeterras aan het einde van de tuin is ingekleed door een witte kunststoffen wand (140 cm hoog). Strategisch geplaatst zodat er inkijken zijn naar het natuurgebied en er toch genoeg privacy is. Een zware zitbank opgetrokken in megategels fungeert als decoratief element. Het terras zelf is ook uitgevoerd in tropisch hardhout (ipe) en ligt een beetje verheven ten opzichte van het siergrind.

Lees meer  Patiogevoel & vakantiesfeer: veel steen en toch groen

Beplanting
De beplanting is op kleur gekozen. Contrasten van rood, bordeaux en purper geven een fantastisch effect in combinatie met de witte wanden en lichte megategels. Ook de frivole siergrassen komen volop tot hun recht ten opzichte van de strakke lijnen.

De tuin is heel onderhoudsvriendelijk en heeft een ware metamorfose ondergaan. Het concept is tijdloos, opgebouwd met duurzame hedendaagse materialen en bevat een frivole toets door de uitgekozen beplanting. Voor de opdrachtgever een ware verrassing in positieve zin, aangepast aan hun noden en budget

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Middel (100-500 m2)

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl