De bewoners van een klassieke, vrijstaande villa in midden-Brabant wilden een tuin die past bij de stijl van de woning. Daarom ontwierp Harm van Overbeek deze keer een klassieke, grotendeels symmetrische tuin, met een lange spiegelvijver als zichtlijn.

De royale achtertuin, waarvan de achtergrens schuin wegloopt, is maar liefst 28 meter breed en gemiddeld 25 meter diep. Achterin de tuin staat dwars op de tuin een tweede garage, waar een lange oprit naar toe moest komen. De achtertuin is vrij vierkant en daarom zijn er lange zichtlijnen gemaakt om de tuin dieper te laten lijken.

Spiegelvijver
De vijver ligt in het verlengde van de openslaande deuren in de keuken zodat de zichtlijn vanaf daar over het spiegelende wateroppervlak loopt. Omdat hier juist de weerspiegeling een belangrijk aspect vormt, is gekozen voor een zogenaamde spiegelvijver. Deze is slechts 30 centimeter diep, met op de bodem een laag breukstenen, en bevat geen waterplanten. Het einde van de vijver wordt gemarkeerd door vier dakplatanen, geplant in een carré. Hierbinnen bevinden zich – ín de vijver en eveneens geplaatst in een carré – vier borrelstenen, als blikvanger in het verder gladde wateroppervlak.

Om van de ochtendzon te kunnen genieten, ligt er achter de garage bovendien een heerlijk beschut loungeterras.  Ook de oprit naar de garage werd in stijl aangelegd. Van deze oprit is een laantje gemaakt met een mooie houten poort en met leiperen aan de ene en klassieke lampen aan de andere kant. Zwarte basaltblokjes zijn hier gecombineerd met nieuwe, dikformaat gebakken klinkers.

Lees meer  Tuinontwerp: Favela in Oosterbeek

Vaste planten
De beplanting bestaat uit grote groepen vaste planten, siergrassen en heesters om rust te creëren. Om het onderhoud te beperken zijn er veel bodembedekkers toegeast. Om meteen privacy te krijgen én het gevoel dat je in een tuin zit, zijn achterin de tuin leiperen geplant en aan de zijkant van de tuin zuilbomen, namelijk Carpinus betulus ’Frans Fontaine’. Deze zuilbomen passen bij een klassieke stijl en versterken daardoor het karakter van de tuin.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Groot (>500 m2)
Ligging: Noord|West

Gegevens ontwerper

Abrahams hoverniers
Hakvoortseweg 17
5084 HB Biest-Houtakker
www.janabrahams.nl
info@janabrahams.nl