Een vakantiegevoel in eigen tuin, dat was wat de eigenaren van een gerenoveerde arbeiderswoning in het Brabantse Putte graag wilden. Het moest een leeftuin worden met het idee van een patio, en met de mogelijkheid zowel in de zon als in de schaduw te kunnen zitten.

Geen enkele grens in de tuin is recht en daarom is het ontwerp geënt op de lijnen van de woning. Belangrijk in het ontwerp zijn de twee nieuwe muren die vóór de schuine erfgrenzen zijn geplaatst. De tuinarchitect: ,,Hiermee worden de grenzen van de tuin volledig vervaagd waardoor het optisch lijkt alsof de tuin de buitenkamer van de woning is.’’

Bamboe
De muren werden gestuukt in dezelfde kleur als de woning en de garage, en zijn afgewerkt met een deksteen die terugkomt in het terras. Achter de muur aan het einde van de tuin zijn bamboes (Phyllostachys nigra) geplaatst; deze worden uiteindelijk zo’n 4 meter hoog en camoufleren dan het zicht op de achtergelegen woningen.

Het tuingedeelte bij de woning bestaat uit een terras van lange, smalle betontegels, gelegd in parketverband. Voor alle tegels in de tuin is gekozen voor hetzelfde materiaal én voor dezelfde lengtemaat. Dit geldt voor de dekstenen op de muur en ook voor de rand van de verhoogde vijver.

Terras
Een stoere constructie bestaande uit vier thermisch verzinkte, metalen u-profielen bepaalt op het terras bij de woning de sfeer. Twee zeildoeken, gespannen tussen de eerste drie metalen profielen zorgen ’s zomers voor verkoelende schaduw, net zoals de kroon van de lampionboom (Koelreuteria paniculata) die is geplant tussen de laatste twee profielen.

Lees meer  Natuurlijke welness in de tuin

Het tweede gedeelte van de tuin is informeler. Hier is Canadian Blue Slate (een halfverharding van blauwe leisteenschilfers) toegepast waar lobben in zijn geplaatst met Calamintha, Verbena bonariensis en Echinops. Deze transparante, zomerse beplanting gaat over de randen heen hangen, heeft lilablauwe tinten en trekt veel bijen en vlinders aan wat een extra zomergevoel geeft.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: Zuid

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl