Ontwerper Sanne Allersma ontwierp deze uitnodigende stadstuin in Oud Rijswijk. De eigenaren hadden als wens flexibele terrassen. Met dit tuinontwerp kunnen ze nu op diverse plekken buiten loungen of buiten eten. 

Drie delen

Door de hoogteverschillen bestaat de tuin als het ware uit drie delen. Het bovenste deel, het middengedeelte met de traptreden, en het deel beneden. “Om niet dat gelaagde te krijgen, heb ik lengtestroken in de haakse richting geplaatst. Vaak benadruk ik in mijn ontwerpen één richting, maar dat heb ik hier juist doorbroken.” aldus Sanne. Deze tuin bevat dan ook lijnen in de breedterichting én in de lengterichting.

De cortenstalen plantenbak in het midden vormt vanuit de woning en vanuit elke hoek van de tuin een blikvanger.

Dit zitelement met geïntegreerde plantenbak biedt de mogelijkheid om op twee niveaus te zitten. Onder de zitting is bergruimte voor tuinkussens en speelgoed. 

Multifunctioneel zitelement

Het zitelement is multifunctioneel; onder de zitting is bergruimte gemaakt voor tuinkussens en speelgoed. Het tweede gedeelte van dit zitelement heeft een geïntegreerde plantenbak en een lager plateau – dat doorloopt tot over de traptreden – waarop je kunt zitten.

De smalle berging met sedumdak loopt door in de pergola, die weer is verbonden met een even brede plantenbak van cortenstaal. 

De plantenbakken waren in het eerste ontwerp groter, maar zijn vanwege de wensen van de klant, wat kleiner uitgevallen. 

Gekozen is voor sterke planten die goed bloeien en veel effect geven.

Schaduwborder

De beplanting oogt op de afbeeldingen (het eerste seizoen na aanleg) nog heel pril. De groenbeleving wordt na verloop van tijd vanzelf groter: als de schaduwborder met het scherm van lei-steeneiken achterin de tuin meer body krijgt, als de pergola meer zal zijn begroeid, en als de kamperfoelie en clematis tegen de schutting groter zijn.

Lees meer  Tuinontwerp: Spannende buitenkamer

Plattegrond

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 6 x 12 m
Ligging: redelijk zonnig
Woning: herenhuis uit begin 1900
Bewoners: een gezin met jonge kinderen
Wensen: uitnodigende tuin, flexibel in te delen terrassen, berging voor twee fietsen, inkijk weren, nieuwe schutting, schutting zonder veel klimplanten
Bijzonder: veel hoogteverschillen en verschillende zitplekken

Tuinontwerp

Sanne Allersma, House of Green
www.houseofgreen.nl

Bekijk ook