In november neemt de lichtintensiteit razend snel af en in december zijn de dagen voorbij voordat je het in de gaten hebt. De tuin is in rust, maar de tuinliefhebber kan toch nog van kleur genieten. Ook een wintertuin kan adembenemend mooi zijn. 

Het is een kwestie van de juiste planten in de tuin zetten én subtiele bloei en veranderingen kunnen waarderen. Roze, geel, rood, het kan allemaal. Ook in de winter.

viburnum-bodnantense dawn
Viburnum bodnantense ’Dawn’

De kleine roze bloemetjes van Viburnum bodnantense ’Dawn’ zie je soms al in november aan de kale takken verschijnen. De prachtige bloem wordt ook wel omschreven als kleurrijke sneeuwbal en kan tot 2,50 meter hoog groeien. Deze roze blikvanger behoort tot de sierheesters, welke groep sowieso erg mooi staat in een wintertuin.

wintertuin winterjasmijn
Winterjasmijn

Ook de winterjasmijn Jasminum nudiflorum met zijn lange, slappe twijgen en gele bloemetjes is er vroeg bij. Deze uitstekende klimmer bloeit van december tot februari, op zowel schaduwrijke als zonnige plekken.

rozen-wintertuin
Rozen

Tijdens een mild najaar en een zachte winter blijven sommige rozen gewoon doorbloeien. Niet meer zo rijk, maar een bloemetje met een randje rijp is nu wel erg mooi!

helleborus
Helleborus

Helleborus niger, de echte kerstroos, zie je nu ook volop. Het zijn wel voorgetrokken exemplaren want in de border bloeit de plant pas later. Zet de plant in een pot op de tuintafel, zodat je de hangende bloemen goed kunt zien. Wist je trouwens dat kwekers voortdurend bezig zijn om nieuwe kleurschakeringen of vormen van de helleborus te kweken? Dit betekent nog meer moois voor de toekomst.

Lees meer  Stormschade in de tuin?

sierappeltejes rood

Appeltjes en bessen

Vruchten zijn er ook nog steeds. Sierappeltjes blijven lang aan de boom en natuurlijk zijn er de bessen van Pernettya en Gaultheria precumbens.

siergras
Sierlijk gras

In deze maanden komen ook de uitgebloeide siergrassen prachtig tot hun recht. Van de pluimen heb je nog zeker drie maanden plezier!

Bekijk ook: Sprookjesachtige tuin in de winter