Als je in maart eenjarigen hebt gezaaid – dat kan overigens ook nu nog – staan de kiemplantjes inmiddels al boven de grond. Verspeen ze dan zodat ze meer groeiruimte krijgen.

Zaailingen verspenen doe je het best als je kiemplantjes hun eerste echte blaadjes krijgen. Een vakjestray is heel handig, maar snelgroeiende plantjes als Oost-Indische kers kun je ook direct in individuele potjes zetten. Vul de tray of potjes met goede, luchtige potgrond en prik er een verspeenstokje of potlood gaatjes in, waar de kluitjes gemakkelijk inpassen.

Verspenen

Nu kun je gaan verspenen, maar bedenk dat zaailingen heel kwetsbaar zijn: het jonge stengeltje mag niet beschadigen (dan groeit het plantje niet meer uit). Wip met een vorkje een kluitje jonge plantjes los, haal ze voorzichtig uit elkaar en houd de zaailing bij een van zijn blaadjes vast als je ze overbrengt naar het nieuwe potje of bakje. Laat de worteltjes in het gat zakken en druk de grond eromheen voorzichtig aan.
Geef de verspeende plantjes tot slot even water. Zet ze voorlopig nog binnen onder een kapje totdat ze goed geworteld zijn, op een lichte plek maar uit de felle zon.

Lees meer  Geef klimplanten voldoende houvast