Een klassieke, enigszins truttige voortuin met veel groenblijvers veranderde in een eigentijds plekje met kleurige bloemen. Een aanwinst voor de eigenaren én de straat! En dankzij het zonnige terrasje wordt deze kleine voortuin optimaal benut, het is nu echt een praktische voortuin.

Foto’s: Antoon Gouw, Shutterstock Tekening: Antoon Gouw

Deze tuin, ontworpen en aangelegd door Antoon Gouw Tuinen, laat zien dat je door multifunctioneel gebruik ook met een beperkte oppervlakte veel kunt doen. Want deze voortuin van 6 x 4 m biedt plaats aan fietsen van bezoek; zónder fietsen vormt de speels gelegde verharding een gezellig terrasje.

Praktische voortuin

De voortuin is heel ruimtelijk ingedeeld; de looproute naar de voordeur vormt één geheel met het terras van Schellevis betontegels. Twee staptegels leiden vanaf het terras naar een strook verharding langs het raam.

tuinontwerpvoortuin, praktische voortuin, Antoon Gouw Tuinen, tuinontwerp

De palen van onbehandeld douglashout omkaderen de tuin zonder deze helemaal af te sluiten. Dit laat de tuin groter lijken. Ook ’s avonds is de tuin sfeervol; grondspots lichten dan de meerstammige amberboom en de twee potten mooi aan.

praktische voortuin, praktische voortuin, Antoon Gouw Tuinen, tuinontwerp

Beplanting in voortuin

De beplanting oogt kleurrijk en heerlijk nonchalant. Achter grote bossen uitbundig bloeiende dropplanten staat het struisriet Calamagrostis acutiflora Karl Foerster’, waarvan de smalle aren bewegen bij elk zuchtje wind. Net zoals de hoge Verbena bonariensis met zijn paarse bloemhoofdjes op lange, ijle stelen. Antoon: “Zelf vind ik het mooi als de harde lijnen worden verzacht met weelderige beplanting. Daarom werk ik graag met vaste planten en grassen.”

betontegels voortuin, praktische voortuin, Antoon Gouw Tuinen, tuinontwerp

De betontegels (40 x 80 cm) zijn gevoegd met een voegmiddel op basis van epoxy (Topvoeg van Toppro) waardoor onkruid geen kans krijgt. Hiervoor zijn de tegels iets verder uit elkaar gelegd, waardoor ze nog mooier uit komen.

Lees meer  10 bespaartips voor tuinaanleg

praktische voortuin Antoon Gouw Tuinen

Agastache ‘Blue Fortune’ (dropplant) is een dankbare zomerbloeier die bovendien veel bijen en vlinders aantrekt. In de potten staat Agapanthus (Afrikaanse lelie).

Details

Soort: Zonnige voortuin
Grootte: Klein (6 x 4 m)
Ligging: West|Zuid

Wensen

1 kleurige bloemen
2 ruimte voor fietsen van bezoek
3 terrasje
4 lichtgrijze betontegels

voortuin tekening, praktische voortuin, Antoon Gouw Tuinen, tuinontwerp

Tuinontwerp & aanleg

Antoon Gouw Tuinen
Zonnebloemstraat 96
2223 VD Katwijk
www.antoongouwtuinen.nl
info@antoongouwtuinen.nl